Gemeente Wijdemeren


09/03/06

Gemeenteraad benoemt 3 toppers
voor nieuwe rekenkamercommissie

De heren M. Rabbae en W.H. van den Hoek vormen samen met voorzitter C.H. Moen, de nieuwe rekenkamercommissie van de gemeenteraad van Wijdemeren. Hiermee geeft de raad inhoud aan zijn controlerende taak. De gemeenteraad is zeer verheugd met de benoeming van drie kandidaten die op basis van hun kennis en ervaring grote meerwaarde kunnen hebben voor gemeente Wijdemeren.

M. Rabbae was ondermeer lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks in de periode 1994-2002 en in die hoedanigheid lid van de parlementaire onderzoekscommissies `Van Traa' (justitie), `Vie D'or' (financiën) en de commissie `Kalsbeek' (justitie). Van 2002 tot 2004 was hij wethouder in de gemeente Leiden. In 2004 stopte hij met het politieke werk. W.H. van den Hoek komt uit Heemstede. Daar is hij wethouder sinds 2002 met de portefeuilles financiën, verkeer en vervoer, openbare werken en volksgezondheid. Daarvoor was hij ondermeer interim-manager en consultant voor organisatie-adviesbureau ODRP en gedurende 20 jaar gemeentesecretaris in drie gemeenten. Van den Hoek is ook voorzitter van de rekenkamercommissie van de gemeente Kampen. Voorzitter van de rekenkamercommissie in Wijdemeren wordt C.H. Moen uit Doorn. Van 1989 tot mei 2005 was hij directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, een genootschap van top-wetenschapsbeoefenaren. Daarvoor was hij change manager bij Staatsbosbeheer en lid van de Directie landbouwkundig onderzoek voor het Ministerie van Landbouw en Visserij. Momenteel is hij ook voorzitter van de rekenkamercommissie van de gemeente Bunschoten.

Onderzoek
De leden van de rekenkamercommissie gaan onderzoek doen naar de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid. Zij bepalen zelfstandig hun onderzoeksagenda en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het inventariseren van onderzoeksonderwerpen en het opzetten, begeleiden en uitvoeren van de onderzoeken. Over de resultaten brengt de commissie openbare rapportages uit aan de raad.

Bevoegdheden duidelijker gescheiden
De bevoegdheden van raad en college zijn sinds 2002 door invoering van het dualisme duidelijker gescheiden. De programmabegroting en -verantwoording, het presidium, het overleg met de accountant en doelmatigheidsonderzoeken vormen de belangrijkste instrumenten voor de gemeenteraad om de uitvoering van het beleid door het college van B & W te controleren. Nu komt daar de instelling van de rekenkamercommissie bij.

De gemeenteraad zocht voor de commissie kandidaten met ondermeer kennis van de belangrijkste beleidsterreinen van de gemeente en met beleidsevaluatieonderzoeken. Hierin is de raad goed geslaagd. Er waren veel belangstellenden van kwalitatief hoog niveau. De leden zijn benoemd voor een periode van vier jaar.