Friesland Coberco Dairy Foods


9 maart 2006

Jaarcijfers 2005

Nettowinst Friesland Foods stijgt met 8 procent naar 104 miljoen euro

Verdere verbetering resultaten (1)
· Nettowinst stijgt met 8 procent naar 104 miljoen euro · Bedrijfsresultaat stijgt met 12 procent naar 211 miljoen euro · Resultaatverbetering van de kaasactiviteiten door herstructurering en rationalisatie · Goede prestaties in Zuidoost-Azië en Afrika
· Blijvende druk op marges in West- en Centraal-Europa

Dividend gestegen
· Dividend stijgt met 29 procent van 28 naar 36 miljoen euro · Dividend per aandeel stijgt met 21 procent

Netto-omzet daalt licht, verkopen buiten Europa toegenomen · Verkoop van basisvoeding en verrijkte voeding stijgt in Zuidoost-Azië en Afrika · Netto-omzet daalt in Europa door rationalisatie assortiment, druk op volumes en opbrengstprijzen en lagere restituties

Versterking financiële positie
· Solvabiliteit stijgt naar 38 procent
· Financieringsratio's zijn verbeterd

Kasstroom
· Kasstroom uit operationele activiteiten is nagenoeg gelijk aan 2004, indien rekening gehouden wordt met de incidenteel hogere nabetaling in 2005 aan de Nederlandse melkveehouders · Investeringen zijn met 11 procent toegenomen tot 185 miljoen euro

Aantal werknemers neemt af
· Daling aantal werknemers met ruim 1.100, met name door reorganisaties in Centraal-Europa en bij Friesland Foods Cheese

Verwerkte melk en leverende melkveebedrijven
In 2005 is 5,2 miljard kilogram melk in Nederland verwerkt (2004: 5,2) met 4,436 procent vet (2004: 4,464) en 3,495 procent eiwit (2004: 3,492). Ultimo 2005 waren er 10.184 ledenmelkveebedrijven die de melk aan Friesland Foods leverden (2004: 10.669).


* Cijfers op basis van IFRS.

* De nettowinst is in de jaarrekening gedefinieerd als de winst toe te rekenen aan eigen aandeelhouders.
* Het aansprakelijk vermogen is het totaal van eigen vermogen, converteerbare schulden en perpetuele obligatielening.
* De nettoschuld betreft converteerbare schulden, overige langlopende rentedragende schulden en schulden aan financiers minus liquide middelen.
* De gewone winst per aandeel is berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen gedurende het boekjaar.
* De dividenden per aandeel zijn berekend op basis van niet-afgeronde bedragen.
*

Jaarcijfers 2005

MEPPEL - In 2005 realiseerde Koninklijke Friesland Foods N.V., bij een omzet van 4,4 miljard euro, een nettowinst van 104 miljoen euro. Deze winst is 8 procent hoger dan in 2004. De stijging van de nettowinst is vooral gerealiseerd door resultaatverbetering van de kaasactiviteiten door herstructurering en rationalisatie en het verbeteren van de marges in Zuidoost-Azië. In deze regio is het gelukt de sterk gestegen prijzen van grondstoffen en verpakkingen in de tweede helft van 2005 door te berekenen in de verkoopprijzen. Wel was er sprake van druk op het resultaat door de zwakkere rupiah in Indonesië en de druk op de marges door de aanhoudende concurrentie op prijs in West- en Centraal-Europa.

Luc Dahlhaus, voorzitter van de concerndirectie van Koninklijke Friesland Foods N.V. is tevreden over de resultaatontwikkeling. 'Ook al is het gewenste niveau nog niet bereikt, we zijn toch trots op dit resultaat. Een mooie stijging van de nettowinst bij een fractioneel teruglopende netto-omzet. Een jaar met lastige marktomstandigheden, hoge grondstof- en stijgende energieprijzen en vooral in Europa stevige margedruk door de concurrentie tussen de diverse retailers. Toch wist Friesland Foods haar resultaten, met name in de tweede helft van 2005, te verbeteren. Dit door merken verder te versterken, het assortiment te rationaliseren, de organisatie te professionaliseren en besparingen te realiseren op het gebied van productie, inkoop van grondstoffen, verpakkingen en diensten.'

In 2005 waren er grote onderlinge verschillen in de markten waarin Friesland Foods actief is. In Roemenië, Griekenland, Nigeria, Vietnam, Thailand, Hong Kong en Maleisië ontwikkelden de markten zich gunstig. De markten in Nederland, Hongarije en Slowakije gaven een minder rooskleurige beeld te zien. In laatstgenoemde landen waren de verdere gevolgen van de prijzenslag in de supermarkten en de sterke opkomst van de huismerken voelbaar.

De omzet van de hoofdmerken is per saldo gestegen. Met name de in Afrika en Azië gevoerde merken Peak, Bonnet, Dutch Lady, Frisian Flag en Foremost zijn relatief sterk gegroeid. De binnen deze merken geïntroduceerde verrijkte voedingsconcepten droegen hieraan sterk bij. Negatief voor de concernomzet waren de beëindiging van activiteiten in China en op Guam, de verminderde productie voor derden, de lagere exportrestituties alsmede de druk op de volumes en opbrengstprijzen in Europa. In 2005 daalden de steunbedragen voor zuivelproducten uit de Europese Unie met gemiddeld 25 procent.

Hoger bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat is met 23 miljoen euro (12 procent) gestegen naar 211 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat als percentage van de netto-omzet (ROS) is gestegen van 4,2 naar 4,8 procent.

De post grondstoffen is met name gedaald door de lagere melkaanvoer van Nederlandse melkveehouders alsmede door de lagere prijs van deze melk. Op basis van de geschatte ontwikkeling van de uitbetaalde melkprijzen van de index-ondernemingen in 2005 is in de jaarrekening uitgegaan van een melkprijs van 32,00 euro per 100 kilogram melk (inclusief 5,374 procent BTW). In 2005 is als correctie op de voorlopige marktconforme melkprijs 2004 een bedrag van 6 miljoen euro ten laste gebracht van het resultaat.

De kosten van reorganisaties bij onder meer Friesland Foods Cheese en Friesland Foods Central Europe bedroegen 16 miljoen euro in 2005 (2004: 21 miljoen). Van de Nederlandse fiscus is in 2005 eenmalig een bedrag van 6 miljoen euro terug ontvangen van eerder afgedragen BTW.

De financieringslasten zijn gedaald met 5 miljoen euro naar 35 miljoen euro als gevolg van de lagere rentestand en de herfinanciering tegen gunstiger voorwaarden in het begin van 2005.

De belastinglasten zijn gestegen met 21 miljoen euro tot 55 miljoen euro. Deze toename is veroorzaakt door de stijging van het belastbare resultaat en door een incidentele bate van 13 miljoen euro in 2004 in verband met het beëindigen van de activiteiten in China.

De nettowinst is als gevolg van bovengenoemde ontwikkelingen gestegen tot 104 miljoen euro. De nettowinst als percentage van de netto-omzet is uitgekomen op 2,4 procent (2004: 2,2 procent).

Kasstroom
De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt in 2005 243 miljoen euro. Dit is 29 miljoen euro beneden het niveau van 2004. De terugval is met name veroorzaakt door de incidenteel hogere nabetaling in 2005 aan de Nederlandse melkveehouders.

De investeringen in materiële en immateriële activa zijn met 19 miljoen euro gestegen naar 185 miljoen euro. Het betreft vooral investeringen in het kleinverpakkingscentrum van Friesland Foods Cheese in Wolvega, de nieuwe productielocatie van Friesland Foods Kievit in Salatiga in Indonesië en capaciteitsuitbreiding in diverse bedrijven in Zuidoost-Azië.

Versterking financiële positie
De balanspositie van Friesland Foods is in 2005 verbeterd. De solvabiliteit (aansprakelijk vermogen als percentage van het balanstotaal) is ten opzichte van 2004 gestegen naar 38,2 procent. De nettoschuld bedraagt 581 miljoen euro en is daarmee iets verbeterd ten opzichte van 2004. Vooral in de tweede helft van 2005 is met succes ingezet op het verlagen van het werkkapitaal. De financiële kengetallen zijn verder verbeterd. Aan de normen van financiers wordt ruimschoots voldaan. Zo dient de ratio nettoschuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen plus dividend deelnemingen en exclusief bijzondere baten en lasten niet meer te bedragen dan 3,5 : 1. Eind 2005 bedroeg deze ratio 1,7 : 1. Bovendien moet de ratio bedrijfsresultaat voor afschrijvingen plus dividend deelnemingen en exclusief bijzondere baten en lasten ten opzichte van de rente (rentedekking) tenminste 3,5 : 1 zijn. Eind 2005 bedroeg deze ratio 11,0 : 1.

Toename dividend
Het uit te keren dividend is met 29 procent gestegen van 28 naar 36 miljoen euro. Het dividend per aandeel is gestegen met 21 procent. Per aandeel A bedraagt het dividend 2,62 euro (2004: 2,16 euro) en per (certificaat van) aandeel B 5,24 euro (2004: 4,32 euro). Het aantal certificaten van aandelen B is met 448.628 (13 procent) gestegen tot 4.033.864 door de laatste tranche van omzetting van ledenbewijzen en ledenschulden in certificaten van aandelen B. Met ingang van de jaarrekening 2005 is het beleid 35 procent van de nettowinst te bestemmen voor dividenduitkering en de resterende 65 procent te benutten voor de versterking van het eigen vermogen.

Ontwikkeling per regio
In Europa bedroeg de netto-omzet in 2005 3,4 miljard euro (2004: 3,6 miljard). De netto-omzet blijft hier onder druk staan door prijsconcurrentie en een verschuiving van consumentenaankopen van merkartikel naar huismerk. De consument let daarbij duidelijk meer op prijs dan in het verleden. Ook in Centraal-Europa wint het huismerk aan populariteit en met name in Hongarije is sprake van toenemende concurrentie. De afname van de netto-omzet met 3 procent is verder het gevolg van rationalisatie van het assortiment in met name Hongarije en Slowakije en bij Friesland Foods Cheese. Ook de lagere exportrestituties en het verminderen van de productie voor derden zijn een oorzaak van de daling van de omzet. Gunstiger is de ontwikkeling in Roemenië en Griekenland. Het bedrijfsresultaat is in Europa gestegen tot 160 miljoen euro.

Friesland Foods presteert uitstekend in Azië. In deze groeiregio is een stijging van de netto-omzet gerealiseerd van 8,6 procent naar 721 miljoen euro (2004: 664 miljoen). Dit is vooral te danken aan een sterk tweede halfjaar, waarin het lukte de hogere grondstof-, energie- en verpakkingskosten door te berekenen in de verkoopprijzen. Het bedrijfsresultaat steeg naar 62 miljoen euro door goede resultaten in een aantal Zuidoost-Aziatische landen, die de druk op het resultaat in Indonesië compenseerden (2004: 50 miljoen). Het bedrijfsresultaat was in 2004 ongunstig beïnvloed door het beëindigen van de activiteiten in China.

In de overige regio's steeg de netto-omzet met 18 procent naar 272 miljoen euro (2004: 230 miljoen). Het bedrijfsresultaat steeg met 22 procent tot 22 miljoen euro (2004: 18 miljoen). Dit heeft met name betrekking op West-Afrika.

Vooruitzichten
In 2006 houdt Friesland Foods rekening met een aanzienlijke stijging van de kosten voor energie en verpakkingen. De omvang van het herstel van de economie in West-Europa zal naar het zich laat aanzien nog beperkt zijn. De Aziatische markt zal waarschijnlijk blijven groeien, echter de omvang van de groei is moeilijk in te schatten. De ontwikkeling van de grondstofprijzen op de wereldmarkt en de valuta in de belangrijke markten zijn eveneens moeilijk te voorspellen. Over de resultaatverwachting voor 2006 wordt dan ook geen uitspraak gedaan.


---

Voor meer informatie
Corporate Communication
R.J.A. van Dongen
T +31 (0)522 276 334
F +31 (0)522 276 477