Gemeente Sluis

activiteiten

PERSBERICHT - 9 maart 2006

SLUIS OP 11 MAART HET TONEEL VAN 4 BELANGRIJKE ACTIVITEITEN


* Onthulling gedenksteen

* Jantje-van-Sluis-activiteiten

* Plannen rond het Sint Janskerkhof

* Toelichting op cultuur in kleine kernen

Op zaterdag 11 maart 2006 staat er in Sluis een hoop op het programma. Zo wordt een gedenksteen aan de Kaai onthuld. Daarnaast worden de Jantje-van-Sluis-activiteiten en de plannen rond het Sint Janskerkhof toegelicht. En er wordt ingegaan op de functie van cultuur voor kleine kernen en de rol van stads- en dorpsraden hierbij. Het programma begint om 15.00 uur in het Belfort. Na enkele lezingen aldaar volgen de onthulling van de gedenksteen en een rondleiding over het Sint Janskerkhof.

Gedenksteen
In de 19de eeuw werd een begin gemaakt met de verbetering van de infrastructuur van Nederland. Tal van nieuwe wegen en bruggen werden aangelegd, vele nieuwe waterwegen gegraven. Eén van die waterwegen was het kanaal tussen Sluis en Brugge. De aanleg van het kanaal was een persoonlijk initiatief van keizer Napoleon en vond plaats tussen 1809 en 1818. Later werd een poging gedaan om de bevaarbaarheid van het kanaal voor grotere schepen te verbeteren. De voltooiing van het kanaalproject werd in september 1858 gesymboliseerd door de plaatsing van een gedenksteen aan de Sluise Kaai. In de loop van anderhalve eeuw is de steen sterk afgesleten. Recentelijk is de gedenksteen vervangen door een nieuw exemplaar. Wethouder Leen Kamphuis (portefeuillehouder Monumenten) onthult de herplaatste steen.

Jantje-van-Sluis-activiteiten
In 1606 redde een klokkenluider genaamd Jantje de stad Sluis van een Spaanse bezetting. Niet door een onverschrokken, heroïsche actie, maar (waarschijnlijk) omdat hij zijn roes aan het uitslapen was. Verscheidene Sluise verenigingen en instellingen hebben de handen in elkaar geslagen om nu 400 jaar later Jantjes heldendaad te vieren. Een reeks van activiteiten staat in de komende tijd op het programma. Wethouder Leen Kamphuis geeft een toelichting op de activiteiten.

Sint Janskerkhof
Sinds de 14de eeuw werd het stadsbeeld van Sluis gedomineerd door de Sint Janskerk. In 1811 is de kerk door een onvoorzichtige loodgieter door brand verwoest. Na 1811 was het voormalige kerkterrein een weiland. Na de Tweede Wereldoorlog werden de contouren van de kerk met grondweermuurtjes zichtbaar gemaakt. Aangezien deze de laatste jaren in verval zijn geraakt, heeft een werkgroep van betrokkenen en de stadsraad Sluis een plan ontwikkeld om de, in cultuurhistorisch opzicht zo belangrijke, locatie meer aanzien te geven. Henk Hendrikse, de voorzitter van de werkgroep Sint Janskerkhof, geeft een toelichting op de geschiedenis en de toekomstplannen.

Cultuur
In veel kleine kernen speelt cultuur een belangrijke rol. Het is medebepalend voor het karakter en de identiteit van een plaats, het kan de leefbaarheid bevorderen en het versterkt de sociale cohesie. Voor velen is het bezig zijn met cultuur een zingevend element. Willem Behr, voorzitter van de stadsraad Sluis, legt uit hoe lokale raden mee kunnen helpen aan het vormgeven van cultuurbeleid en welke aanpak zijn stadsraad voorstaat.

---

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom om bij de activiteiten in Sluis op zaterdag 11 maart aanwezig te zijn.

Voor nadere inlichtingen:

- Voorlichting, tel. 0117 457 123

- Afdeling WCOS, tel. 0117 495 508