Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Belgen en Hongaren tekenen protest aan tegen vrijspraak Freund

11/03/2006

Lausanne/Hengelo, 11 maart 2006
Op 27 februari 2006 hebben vierspanrijder Zoltan Lazar, de Hongaarse Federatie, Felix Brasseur, de Belgische Federatie en de organisatie van het WK vierspannen in Kecskemét 2004 protest aangetekend tegen de vrijspraak van Michael Freund, die eerder werd beschuldigd van het gebruik van verboden middelen bij zijn paard Mary tijdens het genoemde WK.
Bovengenoemde personen en instanties hebben het protest ingediend bij het internationale gerechtshof voor sport (CAS) en moeten nu hun motivaties op papier zetten. Nadat dit ingediend is, heeft de FEI 20 dagen de tijd om de CAS te antwoorden.

Op 23 januari j.l. werd Freund door de juridische commissie van de FEI vrijgesproken nadat hij zelf alle mogelijke moeite had gedaan om te bewijzen dat de verboden stof valeriaanzuur niet opzettelijk aan zijn paard Mary was gegeven. Freund was enorm opgelucht en keek weer met hernieuwd plezier uit naar de Wereldbekerfinale in Gothenburg en was vol goede moed begonnen aan de voorbereidingen voor het WK vierspannen in Aken komende zomer.
Inmiddels is de tweevoudig wereldkampioen dusdanig gedemotiveerd, met name omdat hij zich flink beetgepakt voelt door de betreffende collega-menners. Lazar won zilver en zou deze medaille kunnen verruilen voor goud indien de CAS het protest inwilligt. Brasseur eindigde in Kecskemet op de vierde plaats en zou dan brons krijgen. Ysbrand Chardon en de Nederlandse Hippische Federatie waren eveneens benaderd mee te doen met het protest maar hebben er voor bedankt. Bron: FEI/Hoefnet