Politie Gelderland-Zuid

Alcoholcontroles in kader van Euregio-project

Grensoverschrijdende aanpak alcohol- en drugsgebruik in het verkeer

Beek/Millingen/Groesbeek, 11-03-2006 o In verband met de grensoverschrijdende aanpak van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in het verkeer heeft de politie vrijdag tussen 19.00 uur en 03.00 uur aan beide kanten van de grens controles gehouden. In het project, dat ondersteund wordt door Euregio Rhein-Waal, werken de politie Gelderland-Zuid, politie Kleve, Gelders centrum voor verslavingszorg De Grift en haar Duitse partner Caritasverband Kleve nauw samen.

Aan Nederlandse kant is vrijdag op drie plaatsen gecontroleerd: op de Rijksweg in Beek-Ubbergen, de Oude Kleefsebaan in Groesbeek en de Heerbaan in Millingen aan de Rijn. In totaal is bij 539 automobilisten een blaastest afgenomen. Vier van hen bleken onder invloed van alcohol. Een 30-jarige Duitse bestuurder had dermate veel drank op (uitslag 830 ug/l op de ademanalyse waar 220 geldt als wettelijk strafbare grens) dat meteen zijn rijbewijs is ingevorderd.

Terwijl agenten bij een 44-jarige bestuurder uit Huissen een blaastest afnamen constateerden zij in zijn auto een in gebruik zijnde radardetector. Omdat dit sinds 1 januari 2004 verboden is werd deze in beslag genomen en kreeg de man een bekeuring van 250 euro.

In het Euregio-project vinden diverse keren per jaar gezamenlijke politiecontroles plaats. Aan de Duitse zijde van de grens controleert de politie Kleve óók (Nederlandse bestuurders) op drugsgebruik. Aan preventiekant
worden voorlichtingsactiviteiten naar de doelgroep, jongeren tussen 18 en 25 jaar, nauw op elkaar afgestemd. Het project dat vorig jaar is gestart, loopt voor tenminste drie jaar. (08)