Digitale Gemeente Houten

Onderhandelingen collegevorming begonnen

zaterdag 11 maart 2006 - Bron: H. Manders

De PvdA, de grote winnaar van de verkiezingen in Houten, is zaterdag voortvarend begonnen met het aftasten van de mogelijkheden om te komen tot een nieuw college van B & W. Heel bijzonder was dat zij deze eerste bijeenkomst in alle openheid en met publiek hadden georganiseerd.
De vragen die zij alle fracties die de nieuwe raad gaan vormen voorlegden gingen over drie hoofdzaken. Zo wilden zij van elke fractie weten wat hun drie belangrijkste punten waren die zij door het nieuwe college gerealiseerd wilden zien, of zij een wethouder konden leveren en of er blokkades waren.
Over het algemeen was er vrij weinig verrassing in de punten die genoemd werden. Het betrof natuurlijk de hoofdzaken uit de respectievelijke programmas. Genoemd werden: openheid en transparantie naar burgers, aandacht voor jongeren (VMBO, brede school, woningen), sportvoorzieningen, veiligheid, bereikbaarheid (A12), kleinschaligheid en toerisme voor het buitengebied, investeren in sociale cohesie, financiële zorgvuldigheid, armoedebestrijding, energiebesparing, minder regels, minder lasten, geen nieuwe groeitaak.

Behalve de eenmansfracties (D66 en SGP) en Houtens Belang hadden ze allemaal een wethouder beschikbaar. HB gaf aan zich na de verkiezingsnederlaag (van 4 naar 2 zetels) bescheiden te zullen opstellen en nog flink bezig was met de wonden te likken. Drie van de zittende wethouders, Ton Strien (CDA), Joost van Oostrum (VVD) en Wouter de Jong (CU) werden naar voren geschoven. Gerard Zandbergen was beschikbaar namens ITH en de PvdA noemde Willy Wagenmans als haar kandidaat. GroenLinks wilde nog geen naam noemen, maar gaf aan wel kandidaten achter de hand te hebben. Dit leidde tot een dringend verzoek van de leidende PvdA om toch snel met een of meer kandidaten te komen omdat zij, naast overeenstemming over het collegeprogramma, ook sterk hechtten aan een goed team van wethouders die goed met elkaar zouden kunnen werken. Discussievoorzitter Arnold Biesheuvel (PvdA) gaf aan met alle kracht te willen voorkomen dat er tussentijds wethouders zouden (moeten) opstappen. Een verschijnsel dat zich de afgelopen vier jaren in vele gemeenten heeft voorgedaan.

Er werd slechts één blokkade opgeworpen. Op basis van vergelijking van programmas gaf de PvdA aan dat zij dusdanig grote verschillen hadden vastgesteld dat een vruchtbare samenwerking met de SGP niet mogelijk leek, hetgeen door SGP-voorman Gijs van Leeuwen werd beaamd. Met de ingewonnen informatie gaat de PvdA aan de slag. Vier jaar geleden is er eerst een raadsprogramma, en daarna een collegeprogramma opgesteld. Biesheuvel gaf aan dit keer de zaak om te draaien. De komende dagen zal er per fractie nader overleg plaatsvinden. De eerste die daarvoor werd uitgenodigd was de VVD.
Verder werd toegezegd dat zodra er een eerste aanzet gereed is aan alle fracties zou worden gerapporteerd waarbij dan ook weer publiek wordt uitgenodigd.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).