Ingezonden persbericht


InFocus brengt achtergronden bij de actualiteit. Om de week gaan we in op de huidige positie van moslims en de islam in Nederland.

Uitzending op zondag 12-3-2006 van 12.00 tot 12.30 uur op Nederland 1 Herhaling is op zaterdag 18-3-2006 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 1


* Verdonk weer in de fout, ditmaal over het lot van Syrische asielzoekers. InFocus spreekt als eerste met één van de Syrische politieke vluchtelingen die in Nederland, met mede weten van minister Verdonk, onlangs door de Syrische inlichtingendienst is ondervraagd. Mustafa Abdulaziz een Syrische Koerd vertelt hoe hij door de Rotterdamse vreemdelingenpolitie werd opgeroepen om te verschijnen in het uitzetcentrum op Rotterdam airport. Tot zijn verbazing werd hij voorgesteld aan twee Syrische generaals die ook over zijn persoonlijke gegevens beschikten. Syrië staat bekent om het martelen van politieke tegenstanders. Minister Verdonk heeft de Tweedekamer in december vorig jaar beloofd geen persoonlijke informatie over asielzoekers meer te verstrekken aan derden. InFocus sprak ook met enkele andere betrokkenen zoals Kawa Rashid vertegenwoordiger van de Koerdische politieke partij Yekiti en zelf gemarteld in Syrië. Vanwege dat feit kreeg hij ooit asiel in Nederland en vertegenwoordigt nu vele koerdische asielzoekers. Verder spraken we met Marijke Vos van GroenLinks die, net als andere politici, schriftelijke vragen heeft gesteld aan minister Verdonk.


* De dubbele nationaliteit van volksvertegenwoordigers. Naar schatting 10% van de Tweedekamer leden heeft naast een Nederlands paspoort ook een Turks, Marokkaans of Surinaams paspoort. InFocus wil met deze reportage een discussie op gang brengen over de vraag of dit wenselijk is.


* Kindermishandeling in allochtone gezinnen vereist andere aanpak. In allochtone gezinnen komt mishandeling relatief vaker voor en is het taboe op hulpverlening groter dan in andere gezinnen in Nederland; welzijnswerkers slagen er niet in het vertrouwen te winnen van daders en slachtoffers. Een lichtpuntje: sinds enkele jaren zoekt Hameeda Lakho de publiciteit. Pakistaanse van geboorte en zelf het slachtoffer van ernstige en langdurige mishandeling, is zij bij uitstek een ervaringsdeskundige. Zij stelde deze ervaringen te boek, voerde en won een proces tegen haar vader en stiefmoeder en richtte de Stichting Geheim Geweld op, (www.stichtinggeheimgeweld.nl). In InFocus legt Lakho uit dat de Nederlandse hulpverlening allochtone gezinnen anders zal moeten benaderen om enig succes te kunnen boeken. Kinderarts Ben Rensen reageert op haar uitspraken.

*2 jaar na de aanslagen in Madrid staan Spanjaarden niet vijandig tegenover Marokaanse gemeenschap. 11 maart 2004, de dag van de terroristische aanslagen op forenzentreinen in Madrid. 191 doden en 1900 gewonden. In het zicht van de herdenking onderzoekt InFocus de weerslag die deze aanslagen hadden op de Marokkaanse gemeenschap in Spanje. Anders dan na de moord op Theo van Gogh, waarbij de gemoederen in heel Nederland hoop opliepen, reageren de Spanjaarden minder negatief op de Marokkaanse gemeenschap.

----------