Politie Limburg-Zuid
|      |                          |                        |
|      |                          |Regiopolitie Limburg    |
|      |                          |Zuid                    |
|Intern|www.politie.nl            |                        |
|et    |communicatie@limburg-zuid.|Stafbureau Communicatie |
|Email |politie.nl                |                        |
|      |0031 - 43 - 4006616       |                        |
|Tel.  |                          |                        |

Onderwerp : Persbericht
Afkomstig van : Bert Boosten
Datum : zondag 12 maart 2006

Opmerkingen : Geen

Heerlen; politie houdt groep jeudige autodieven aan

In onderstaand bericht werd abusievelijk het aantal autodiefstallen niet vermeld. Dit zijn 7 gevallen, waarvan tweekeer sprake was van een poging.

Met de aanhouding van zeven jongens in de leeftijd van 15 tot 20 jaar uit Hoensbroek heeft de politie een aantal autodiefstallen opgelost, die de afgelopen maanden in Hoensbroek en omgeving werden gepleegd.

De politie kwam de jeugdigen op het spoor toen in oktober 2005 één van hen op heterdaad werd aangehouden bij de diefstal van een personenauto. Deze aangehouden verdachte was een van de twee 17-jarigen van een groep, die verder bestond uit één 15-jarige, twee 18-jarigen en een jongen van 20 jaar. Nadat in januari 2006 een tweede verdachte werd aangehouden in verband met de diefstal van een bromfiets, werden achtereenvolgens de overige verdachten aangehouden. Met de aanhouding eind februari 2006 van de 20-jarige Hoensbroekenaar, die als hoofdverdachte wordt gezien, sloot de Heerlense districtsrecherche dit onderzoek af.

De autodiefstallen werden gepleegd tussen september en december 2005 in Hoensbroek, Brunssum en Nuth. De auto's werden na een tijdje weer achtergelaten, terwijl in één geval de auto in brand werd gestoken.

Een van de twee 17-jarige verdachten wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het stelen van een bromscooter en twee fietsen en een inbraak in een vrachtauto.

Alle aangehouden verdachten zijn voorgeleid aan de officier van justitie. De 20-jarige zit nog steeds in voorlopige hechtenis. De overigen zijn weer in vrijheid gesteld.

Heerlen; alcoholcontrole

De politie hield vrijdagavond en -nacht in Heerlen, Hoensbroek en Brunssum alcoholcontroles, waarbij 16 automobilisten bekeurd werden omdat zij met teveel alcohol op achter het stuur van hun auto zaten.

In totaal moesten 590 automobilisten een blaastest ondergaan. Van de 16 personen die teveel gedronken hadden, moesten er drie hun rijbewijs inleveren. In één geval bleek de bestuurder geen rijbewijs te bezitten.

De controles vonden plaats op de Klompstraat, op de Groene Boord en op de Beersdalweg in Heerlen, op de Emmaweg en Akerstraat-Noord in Hoensbroek en op de Prins Hendriklaan in Brunssum.

Maastricht; twee broers aangehouden na inbraak in school

In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.25 uur heeft de politie op de Joseph Postmerstraat in Maastricht twee broers van 16 en 18 jaar uit Maastricht aangehouden.

Zij worden verdacht kort daarvoor te hebben ingebroken in een school aan de Bastionstraat in Maastricht. Getuigen tipten de politie die het tweetal aan de hand van een duidelijk signalement kon aanhouden.

Het bleek dat er een ruit van het schoolgebouw was vernield, waarbij het de daders kennelijk te doen was om een TFT scherm dat dicht bij het betreffende raam stond. Dit werd echter niet weggenomen.
De twee Maastrichtenaren zijn ingesloten.

Maastricht; aangehouden na achtervolging

In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 04.10 uur heeft de politie na een achtervolging in Maastricht drie personen aangehouden die samen met nog twee anderen in een auto zaten, waarvan de bestuurder bij het zien van de politie ervandoor ging.

De aangehouden personen zijn een 24-jarige vrouw en een 26-jarige man uit Frankrijk en een 21-jarige inwoner van Maastricht. Zij vluchtten te voet nadat de bestuurder op de hoek van de Reinaartsingel met de Daaldersruwe met zijn auto van de weg raakte en in een grasveld belandde. De twee Fransen werden meteen aangehouden. Van de overige inzittenden werd even later de 21-jarige Maastrichtenaar met behulp van een politiehond opgespoord. Hierbij werd de man door de hond in een arm gebeten. De Franssen bleken een geringe hoeveelheid drugs bij zich te hebben. De Maastrichtenaar had een aanzienlijke hoeveelheid inbrekerswerktuig op zak.
De auto werd in beslaggenomen. De politie stelt een onderzoek naar de eigenaar en/of bestuurder van de auto.

Maastricht; jeugdige graffitispuiters aangehouden

De politie heeft zaterdagavond omstreeks 21.55 uur op de Gewantmakersdreef in Maastricht een 16-jarige jongen uit Maastricht en een 10-jarige jongen uit Gronsveld aangehouden in verband met het spuiten van graffiti op een gebouw van een tankstation in dezelfde straat.

Op het moment dat politiemensen bij het tankstation aankwamen, zagen zij dat twee kinderen op de vlucht sloegen. Deze konden echter even later worden aangehouden. Op zijn vlucht gooide de 10-jarige jongen drie verfspuitbussen weg. Later bleek dat er op muren van het tankstation tags waren aangebracht, waarvan de verf nog nat was. In de kleding van de 10-jarige troffen de agenten ook nog een stiletto aan.

Beide jongens waren neefjes van elkaar, waarbij de 10-jarige bij de ander op bezoek was. Nadat er proces-verbaal was opgemaakt werden beide jongens overgedragen aan een van hun ouders.

Grevenbicht; aangehouden voor diefstal isolatiemateriaal

Zaterdagavond heeft de politie vier inwoners van Grevenbicht in de leeftijd van 19 tot 25 jaar aangehouden in verband met de diefstal van isolatiemateriaal.

Dankzij een tip konden de verdachten worden aangehouden. Een van hen bleek zeven pakken isolatiemateriaal in zijn woning te hebben die door het viertal tezamen met behulp van een auto met aanhangwagen vanaf een bouwplaats in Born waren gestolen.
De verdachten zijn ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Sittard; bejaarde vrouw van tassen beroofd

Zaterdagmiddag omstreeks 13.45 uur werd een 78-jarige inwoonster van Heerlen slachtoffer van een tasjesroof, toen zij op de Overhovenerstraat in Sittard van haar twee tassen werd beroofd. De vrouw bleef ongedeerd.

Zij liep op het trottoir in de richting van de Kastelenweg. Op zeker moment voelde zij een hevige ruk aan twee tassen die zij in haar linkerhand droeg. Een jongen die donker gekleed was en een donker petje droeg, rukte in het voorbij fietsen de twee tassen uit haar hand en verdween ermee in de richting van de Nusterweg. Van de tassen en van de dader ontbreekt elk spoor.

Kerkrade; dronken automobilist zonder rijbewijs negeert controle

De politie heeft zondagmorgen omstreeks 05.05 uur op de Voorterstraat in Kerkrade een 34-jarige inwoner van Hoensbroek aangehouden in verband met het rijden onder invloed van alcohol.

Bij het zien van een politiepatrouille op de Hamstraat ging de automobilist er met hoge snelheid vandoor. Hierbij negeerde hij ook een stopteken. Op de rotonde bij de Voorterstraat raakte de bestuurder de macht kwijt over het stuur, maar reed, nadat hij kwam stil te staan, weer met hoge snelheid verder. Op zeker momnet stopte de man uit eigener beweging, waarna hij werd aangehouden.

Bij onderzoek bleek dat de Hoensbroeknaar geen rijbewijs had. De man had ook teveel alcohol op, want hij blies 0,8 promille.

Wijlre; gevallen bromfietser weigert bloedproef

De politie maakt tegen een 36-jarige inwoner van Wijlre proces-verbaal op omdat de man alle medewerking weigerde aan een bloed/alcoholonderzoek, nadat hij vrijdagavond omstreeks 21.30 uur op de Gulpenerweg met zijn bromfiets was gevallen.

De Wijlrenaar liep daarbij een gebroken sleutelbeen en enkele gekneusde ribben op. Hij kwam om nog onduidelijk redenen met zijn bromfiets op de rijbaan ten val en bleef daar gewond liggen. Een tegemoetkomende automobilist kon hem nog maar ternauwernood ontwijken. Omdat agenten bij de man alcohol hadden geroken werd hij gevorderd mee te werken aan een bloed/alcoholonderzoek. De Wijlrenaar weigerde dit.

Schinveld; huiselijke twist leidt tot ontmanteling hennepplantage

In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 05.00 uur ontdekte de politie in een woning in Schinveld per toeval een hennepplantage.
Agenten moesten in de woning zijn in verband met een huiselijke twist tussen een 32 man en een even oude vrouw die samen met vijf kinderen in het pand woonden. Tijdens het bezoek kwam aan het licht dat er in de woning een hennepplantage was. Deze plantage bestond uit 285 planten. De elektriciteit was illegaal afgetapt.

De man werd aangehouden. Hij bleek een zakje met daarin vermoedelijk cocaïne en een geldbedrag van E 2000,- bij zich te hebben.

De politie heeft de hennepplanten en de bij de plantage behorende apparatuur in beslag genomen.

---- --