Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De gevolgen van de dood van Slobodan Milosevic
René Jagt in Srebrenica

Uitzenddatum: Zo. 12 maart 2006, 20.30u

Slobodan Milosevic

Afgelopen zaterdag overleed oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië. Terwijl de exacte doodsoorzaak nog altijd onduidelijk is, beginnen de gevolgen van zijn dood langzaam maar zeker zichtbaar te worden. In Netwerk een evaluatie van de stand van zaken en een exclusief gesprek met Vuc Drascovic, de minister van buitenlandse zaken.

Doodsoorzaak
Terwijl lijkschouwers nog bezig zijn de doodsoorzaak van de ex-president vast te stellen, wordt ondertussen volop gespeculeerd over de mogelijke oorzaken. Aanhangers van Milosevic houden het tribunaal verantwoordelijk, hoofdaanklaagster Carla del Ponte sluit moord niet uit, maar ook een natuurlijke doodsoorzaak is niet ondenkbaar gezien zijn slechte gezondheid.

Gevolgen
De dood van Milosevic zal zeker gevolgen hebben voor het Joegoslavië-Tribunaal. Zo wees Del Ponte er op dat het nu nog belangrijker is dat twee andere verdachten, oud-generaal Mladic en de vroegere Bosnisch-Servische leider Karadzic, gearresteerd worden.

Escalatie
Daarnaast mag de invloed van de dood van de ex-president in Servië zelf ook niet onderschat worden. Servische kranten lijken zich achter Milosevic te scharen en Drascovic, minister van buitenlandse zaken van Servië, waarschuwt voor een escalatie van de situatie.

Dood van Milosevic
In Netwerk aandacht voor de dood van Milosevic. Wat gebeurt er momenteel met het lichaam van de oud-president? Wat zijn de gevolgen van zijn dood voor het Joegeslavië-Tribunaal? En wat staat er in Servië zelf te gebeuren?

Netwerk archief: Het Joegoslavië-Tribunaal
Netwerk besteedde eerder aandacht aan het Joegoslavië-Tribunaal. Waarom is Radovan Karadzic nooit eerder gearresteerd? En wat was de invloed van Milosevicâ ziekte op het proces? Zie het origineel
Bekijk de afleveringen
Links:
Portret Milosevic (NOS)
Website van het Joegoslavië-Tribunaal
Dossier Srebrenica (NOS)