Gemeente Weert

23 februari 2006

Weert ontvangt e 600.000,- voor sportactiviteiten voor kwetsbare jongeren

De gemeente Weert krijgt voor drie projectaanvragen subsidie van het Ministerie van VWS. In totaal krijgt Weert E 600.000,- in het kader van de BOS-impuls. BOS staat voor Buurt-Onderwijs-Sport. Het doel van dit initiatief is door middel van verschillende activiteiten kwetsbare jongeren gezond(er) te laten leven en problematisch gedrag terug te dringen. Door samenwerking tussen buurt, onderwijs en sport wordt geprobeerd achterstanden bij jeugd en jongeren van 4 tot 19 jaar te verkleinen en overlast te verminderen. Wethouder M. Stokbroeks (onderwijs, sport en integratie) heeft zich ingezet om deze subsidieaanvragen in te dienen, gezien het belang van de projecten voor deze jongeren. Op 13 maart vindt een symposium plaats waarin de BOS-impuls wordt toegelicht voor sportverenigingen en andere organisaties.

Voor de periode 2006 tot en met 2009 heeft de gemeente Weert voor 3 projectplannen subsidie toegekend gekregen. De BOS-impuls Weert biedt onder meer een vervolg op succesvolle activiteiten die zijn en worden georganiseerd in het kader van de Breedtesportimpuls.

Doelstelling
Naast de doelstelling om jongeren gezonder te laten leven en het terugdringen van de overlast van (hang-)jongeren heeft de BOS-impuls Weert nog twee andere doelstellingen. Ten eerste moet de jeugd door middel van de verschillende activiteiten op school en in de wijk kennismaken met vrijwilligerswerk (zie www.dejongevrijwilliger.nl). Daarnaast zijn er activiteiten gericht op bevordering van wederzijdse erkenning en acceptatie van autochtonen en allochtonen.

Activiteiten
De BOS-impuls biedt kansen en mogelijkheden voor organisaties die activiteiten aanbieden waarbij sprake is van samenwerking tussen buurt, onderwijs en sport. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn de sportkennismakingslessen onder en na schooltijd, waarin leerlingen kunnen kennismaken met de verschillende sporten binnen de gemeente en de Easy Sport Card, waarmee de jeugd zonder lidmaatschap kan sporten bij verschillende sportverenigingen en sportinstellingen.

Symposium
Om sportverenigingen en andere sportaanbieders, wijk- en dorpsraden, scholen en andere organisaties in Weert op de hoogte te brengen van de kansen die de BOS-impuls biedt, organiseert de gemeente samen met PUNT welzijn een symposium "Van bomen naar BOS". Dat wordt gehouden op maandag 13 maart in dienstencentrum "De Roos" vanaf 19.00 uur. Tijdens dit symposium worden - na de opening door wethouder Stokbroeks - de verschillende activiteiten toegelicht. Daarnaast is er ruimte om met andere instellingen van gedachten te wisselen. Voor aanmelding en meer informatie kan men terecht op www.puntwelzijn.nl/BOS.

Noot voor de redactie,