Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 23 februari 2006, no. 49

Woensel-zuid aan de slag met criminaliteitspreventie

Leerlingen van de basisscholen Atalanta, Fellenoord, ât Palet, Tariek Ibnoe Ziyad, De opbouw en Rapenland in Eindhoven starten maandag 13 maart met een preventieproject over veelvoorkomende jeugdcriminaliteit als diefstal en vandalisme.

Onderwerpen als diefstal, vandalisme, regels, wetten, normen en waarden en het nut ervan komen tijdens het project op verschillende manieren aan de orde. We proberen antwoorden te vinden op vragen als:


- Waarom stelen mensen eigenlijk?

- Wat zijn de gevolgen van diefstal voor het slachtoffer en voor de dader?

- Ook praten we samen over vragen als:

- Waarom plegen mensen vandalisme?

- Wat zijn de gevolgen van vandalisme?

- Hoe zou je vandalisme kunnen stoppen en voorkomen?

De leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over hun eigen houding, gedrag en verantwoordelijkheid ten aanzien van deze onderwerpen. Door hen bewust te maken van de gevolgen van bijvoorbeeld diefstal of vernieling voor de dader en het slachtoffer, van de eigen keuzemogelijkheden en verantwoordelijkheid levert het project een bijdrage aan het terugdringen van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit.

Politie, Bureau Halt, D&S, Hermes en CKE
Jongeren die door de politie aangehouden worden in verband met zaken als diefstal en vandalisme komen meestal bij Bureau Halt terecht. Daarom vertellen tijdens het project medewerkers van Bureau Halt en politie in de klassen over hun werk. Delinkwentie en Samenleving verzorgt een les waarin iemand komt vertellen over zijn crimineel verleden. Busmaatschappij Hermes deelt haar ervaringen met vandalisme. Tot slot geeft het Centrum voor de Kunsten in alle groepen 8 een theatervoorstelling.

contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven