Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

9/3/2006 - Rotonde Kunderberg

De infrastructuur ter plaatse van het kruispunt Grachtstraat, Heerlerweg, Kunderberg verkeert in een zeer slechte staat. De verkeersregelinstallatie op het kruispunt is technisch en economisch afgeschreven en dient te worden vervangen.
Het gemeentebestuur heeft besloten het kruispunt te vervangen door een rotonde.
Rotondes zijn een stuk veiliger dan kruispunten, omdat bij rotondes de snelheid laag is. Het aantal ongevallen neemt na reconstructie tot rotonde gemiddeld met 50% af, het aantal slachtoffers met 70% Bij een verkeersregelinstallatie kan - bij groen licht - de snelheid hoog oplopen, zodat bij door rood rijden ongevallen ontstaan met een ernstige afloop.
Een rotonde valt meer op dan een kruispunt door het onderbreken van de doorgaande weg en is vanwege de lagere snelheid ook goed als overgang tussen doorgaande weg en bebouwde kom.
In het landelijke «Duurzaam Veilig Beleid» zijn rotondes de voorkeursoplossing.
Het schetsontwerp ligt vanaf 13 tot en met 24 maart ter inzage in de leeskamer van de afdeling Klantcontacten ten gemeentehuize. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om mondeling te reageren en toelichting te krijgen over het plan tijdens een inloopmiddag op woensdag 15 maart 2006 van 16.00 uur tot 19.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

Voerendaal, maart 2006.