Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-116       |
|                                            |Arnhem|9 maart 2006   |
|                                            |,     |               |
activiteiten in en om het provinciehuis

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 13 maart 2006

. Gedeputeerde Hans Esmeijer benoemt Ron van Rhenen tot zijn nieuwe persoonlijk daklozenambassadeur. Van Rhenen, die zelf lange tijd dakloos was, gaat zich inzetten in de strijd tegen dakloosheid.

(14.00 - 14.45 uur; Huis der Provincie/GS kamer, Markt 11 in Arnhem)
. De Commissaris van de Koningin is op uitnodiging van ING Private Banking aanwezig bij het minisymposium 'Een Landgoed, een Buitenkans!' De Commissaris zal hier een inleiding houden betreffende 'Landgoederen, één van de dragers van het Gelders landschap'.

(15.00 uur - 17.00 uur; Kasteel Middachten, Landgoed Middachten 3 in De Steeg)

Dinsdag 14 maart 2006

. Gedeputeerde René van Diessen neemt deel aan een debat met als onderwerp 'Genoeg is genoeg, of niet soms?' Dit thema wordt voor verschillende groepen gebruikt tijdens de vastentijd. Het debat zal worden geleid door Jan Terlouw. Doelgroep zijn de ondernemers van de Noord-Achterhoek en iedereen die met de toekomst begaan is.

(20.00 - 22.30 uur; Lochemse Schouwburg, Oosterwal 22 in Lochem)

Woensdag 15 maart 2006

. Gedeputeerde Harry Keereweer houdt een toespraak bij de feestelijke opening van het nieuwe natuurgebied langs de Moorsterbeek. De Moorsterbeek is door de provincie Gelderland aangewezen als natte ecologische verbindingszone. Tijdens de opening wordt er, door kinderen, een boom geplant. Aansluitend volgt er een excursie door het gebied. (10.00 - 11.40 uur; Veldschuur, Boshuisweg 13 in De Glind. Het is raadzaam laarzen aan te trekken.)


. Gedeputeerde Marijke van Haaren brengt een werkbezoek aan de gemeente Renkum. De gedeputeerde zal samen met de Burgemeester en de wethouder Verkeer praten over verkeersprojecten in de gemeente Renkum.

(11.30 - 13.30 uur; gemeente Renkum, Pastoor Bruggemanlaan 33 in Oosterbeek)

Donderdag 16 maart 2006

. Gedeputeerde Hans Esmeijer brengt een werkbezoek aan de gemeente Zutphen. In het kader van de Gelderse strijd tegen dakloosheid worden de acht grote Gelderse steden bezocht die met deze problematiek te maken hebben. De gedeputeerde wordt vandaag in Zutphen bij de verslavingszorg ontvangen en zal hier uitgebreid in gesprek gaan met verslaafde daklozen. (09.30 - 11.30 uur; TACTUS Instelling voor Verslavingszorg, Hout- wal 3 (naast politiebureau) in Zutphen)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer is aanwezig bij het algemeen overleg van de Tweede Kamer over Jeugdzorg. (15.00 - 19.00 uur; Tweede Kamer in Den Haag)
. Gedeputeerde René van Diessen opent het Toeristisch Seizoen 2006 van Rivierenland. Hij zal onder meer spreken over het belang van toerisme en recreatie voor Gelderland, in het bijzonder in het Rivierengebied. Verder zal hij spreken over het NORT (Nederlandse Ondernemers in Recreatie en Toerisme)-project. De innovatieve aanpak van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT-)Rivierenland op het gebied van infoposten, touristcards en infozuilen komt ook aan de orde. (15.30 - 18.30 uur; Kasteel Wijenburg, Voorstraat 2 in Echteld)
. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman neemt deel aan het door PriceWaterHouseCoopers georganiseerde congres 'De provincie in 2010'. Het congres biedt onder meer politici, bestuurders en wetenschappers de kans om de toekomst van de provincie vanuit meerdere invalshoeken te bespreken en te benaderen. Onder leiding van Johannes Boelens zullen diverse externe sprekers hun visie presenteren.

(10.30 - 16.30 uur; Provinciehuis Utrecht, Pythagoraslaan 101 in Utrecht)
. Gedeputeerde Theo Peters is uitgenodigd voor een rondetafelgesprek over de toekomst van de woningcorporaties. Dit is georganiseerd door de vaste commissie voor VROM. Het rondetafelgesprek is in vier sessie onderverdeeld. Er zal in deze sessies onder meer gesproken worden over publieke taken en sturing, Europese context en publieke en commerciële activiteiten van woningcorporaties. (10.00 - 11.00 uur; Tweede Kamer der Staten-Generaal/Troelstrazaal, ingang Plein in Den Haag. Het volledige programma duurt tot 14.15 uur)

Vrijdag 17 maart 2006

. Gedeputeerde Harry Keereweer vertrekt naar het 4e Wereld Water Forum (WWF4) in Mexico. Er wordt naar gestreefd om de Nederlandse watersector zo veel mogelijk als één geheel te presenteren om de internationale positie van deze sector te verbeteren. De nadruk ligt op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. (16 tot en met 22 maart in Mexico)


. De Commissaris van de Koningin verricht de officiële heropening van gasthuis Sravana. Dankzij de inzet van velen en sponsoring van onder andere het Oranjefonds, Nuts/Ohra en Fortis is het aantal gastenkamers vergroot van drie naar vijf. Met behulp van circa 80 vrijwilligers biedt stichting Sravana voortaan aan vijf gasten in de laatste fase van hun leven een verblijf aan. (15.00 - 17.00 uur; verpleeghuis Sensire Den Ooiman, Groot Hagen 6 in Doetinchem)

Dinsdag 21 maart 2006

. Informele persontmoeting.
(14.00 - 15.00 uur; Huis der Provincie/GS kamer, Markt 11 in Arn- hem)
. De Commissaris van de Koningin is aanwezig bij de opening, door mr. Pieter van Vollenhoven, van de Tuin van Bezinning. De Tuin is een monument voor Politie Nederland als nationale plaats voor herdenking en eerbetoon aan hen die tijdens de uitoefening van dienst zijn omgekomen. De tuin vervult tevens een belangrijke functie bij de vorming en ontwikkeling van politiemensen en zal bestaan uit een herdenkingsmonument, een herdenkingsboek en een website (www.tuinvanbezinning.nl) (Aanvang 15.00 uur; Tuin van Bezinning, gesitueerd achter het Koetshuis van Huis 't Velde in Warnsveld)

Woensdag 22 maart 2006

. Gedeputeerde Theo Peters houdt een toespraak op de Nationale Boomfeestdag in Nijkerk, accentgemeente 2006. Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert deze feestdag jaarlijks voor leerlingen van het basisonderwijs, hun leerkrachten en de ouders. De gedeputeerde richt zijn toespraak speciaal tot de kinderen. (09.30 - 11.00 uur; gemeenthuis Nijkerk, Kolkstraat 27 in Nij- kerk. Na ontvangst gezamenlijk vertrek naar plantlocatie)
. De Commissaris van de Koningin houdt het welkomstwoord bij de Kennismarkt Risicoanalyse en Veiligheid 2006. Met deze dag, georganiseerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Ministerie van VROM, beogen beide ministeries de kwaliteit en continuïteit van de kennisinfrastructuur op het gebied van risicoanalyse en veiligheid te bevorderen. De dag is bedoeld voor alle ambtenaren die betrokken zijn bij ruimtelijke ordening en veiligheid.

(10.00 - 16.20 uur; Triavium, Van Rosenburgweg 2a in Nijmegen)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren brengt samen met Gelderse Statenleden een bezoek aan Rotterdam. Zij zullen hier kennismaken met de OV-chipkaart, het nieuwe betaalmiddel in het openbaar vervoer. In de zomer 2005 is in de regio Rotterdam de OV-chipkaart al geïntroduceerd. Ook Gelderse vervoerders zijn momenteel druk bezig om vanaf 1 juli 2007 in heel Gelderland het reizen met de OV-chipkaart mogelijk te maken. (10.30 - 15.00 uur; Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40 in Rotter- dam.

08.30 uur vertrek per bus vanaf provinciehuis Arnhem)


. De Commissaris van de Koningin, gedeputeerden Marijke van Haaren, Theo Peters, Nico Jan Wijsman en René van Diessen en Gelderse Statenleden gaan in debat met inwoners en organisaties in Gelderland. Het onderwerp is 'De Veluwe op koers?' Provinciale Staten willen graag de mening van de bewoners van de Veluwe horen. Waar hechten zij waarde aan? Wat moeten volgens hen de prioriteiten van de provincie zijn, als het gaat om de toekomst van de Veluwe? Kortom, vinden zij dat de Veluwe op koers ligt? (17.00 - 21.00 uur; hotel Overbosch, Hooiweg 23 in Garderen)

In verband met actuele ontwikkelingen kunnen op het laatste moment wijzigingen ontstaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Persdesk van de provincie Gelderland: (026) 359 90 00