VVD


9-3-2006

Maaten (VVD): "Houding Thaise ambassade hoopgevend"

Vandaag hebben VVD-Europarlementariër Jules Maaten en Leni van der Meulen van de Stichting Relaties van Gedetineerden een gesprek gehad met de heer Pichit Boonsud (chargé d´affaires) van de Thaise ambassade in Den Haag over de ter dood veroordeling van de Rotterdammers Yang en Tang. Tevens hebben ze een petitie met bijna 2500 handtekeningen aangebo

Jules Maaten: " Ik vond het een hoopgevend bezoek. Het zou Thailand sieren als Yang en Tang gratie zouden krijgen. De doodstraf is onacceptabel en de omstandigheden waarin zij moeten overleven in de Bangkwang gevangenis zijn erbarmelijk."

De Chinese Rotterdammers Edy Tang en Li Yang zitten sinds augustus 2000 op verdenking van drugssmokkel vast in Bangkok in de Bangkwang gevangenis. Zij werden veroordeeld tot de doodstraf, nadat bij de verhuurder van hun appartement in Bangkok drugs waren gevonden. Aanvankelijk werden de twee in oktober 2001 vrijgesproken, maar op 17 januari werden de Rotterdammers in hoger beroep ter dood veroordeeld. Zij hebben nog enkele weken om een gratieverzoek in te dienen. Dit is hun laatste kans om niet ter dood veroordeeld te worden.

Als ter dood veroordeelden zijn de twee dag en nacht geboeid en geketend. De petitie, die door bijna 2500 mensen is ondertekend, waaronder een groot aantal (Europese) politici, dringt erop aan dat de zaak van de ter dood veroordeelden Rotterdammers Yang en Tang heroverwogen wordt.