Recordbedrag 250.000 euro strijd tegen borstkanker

Weber shandwick

Den Haag, 13 maart 2006. De American Women.s Club of The Hague (AWC) organiseerde op zaterdag 11 maart voor de vierde maal de Pink Gala. Dit jaar werd het recordbedrag van 250.000 euro opgehaald in de strijd tegen borstkanker. De AWC doneert dit bedrag aan organisaties en programma.s die zich inzetten voor borstkankeronderzoek, belangenbehartiging zoals BorstkankerVereniging Nederland en naar de medische centra van de universiteiten van Rotterdam, Leiden en Utrecht.

Borstkanker in Nederland
Borstkanker is de grootste doodsoorzaak bij Nederlandse vrouwen tussen 35 en 50 jaar. Eén op negen vrouwen krijgt met borstkanker te maken en 35% sterft aan deze aandoening. De American Women.s Club in Den Haag heeft door de jaren heen een aanzienlijke - financiële - bijdrage geleverd in de strijd tegen borstkanker in Nederland. Zo zijn onder meer projecten gefinancierd van het VU Medisch Cetrum en het Nederlands Kanker Instituut. Daarnaast heeft de AWC geholpen bij de oprichting van de Stichting Pink Ribbon en de lancering van de jaarlijkse .Walk for Women.. De AWC heeft in nog geen vier jaar tijd zo.n 530.000 euro opgehaald dankzij bijdragen van vele verschillende mensen en bedrijven waaronder Siemens, UPC, ABN AMRO, AEGON, Fortis Bank, Rabobank, ING, Roche, Pfizer, GlaxoSmithKline en vele anderen.

Pink Gala 2006
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zijn echtgenote Marisa Polin, Minister Sybille Dekker van VROM en Burgemeester Wim J. Deetman waren de eregasten van dit jaar. De Amerikaanse Ambassadeur Roland E. Arnall en zijn echtgenote Dawn gaven hun eerste formele act the présence in Nederland. Daarnaast waren meer dan 400 andere gasten aanwezig onder wie .captains of industry., medische specialisten en beroemdheden zoals TV-presentatoren Mariska Hulscher, Quinty Trustfull en haar echtgenoot en voormalig internationale voetballer Orlando Trustfull.

Pamela Musselman, co-organisator van het AWC Pink Gala 2006: Ik vind het belangrijk dat Nederlanders en Amerikanen zo intensief samenwerken om deze aandoening, die zoveel vrouwen in de wereld treft, samen te bestrijden. We steunen specifiek Nederlandse onderzoeksprojecten waarvan de resultaten ten goede komen aan vrouwen over heel de wereld.

Deb Parks, co-organisator AWC: Deze ziekte maakt geen onderscheid op basis van nationaliteit. Het AWC Pink Gala biedt buitenlanders in Den Haag de mogelijkheid om samen met Nederlanders te vechten voor een goed doel. We zijn erg dankbaar voor de overweldigende steun van vele getalenteerde personen en bedrijven in de expat wereld.

Het Pink Gala bevatte dit jaar een bijzondere tentoonstelling georganiseerd door Marisa Polin. Marisa heeft een groep van dertien kunstenaars bij elkaar gebracht en vroeg ieder een kunststuk te maken rondom het thema .See me, feel me, heal me.. Via deze kunststukken (schilderijen, foto.s, beelden en tekeningen) wordt de aandacht gevestigd op borstkanker. De werken, die tijdens het gala werden verkocht, droegen bij aan de totale opbrengst. Ze zijn te bezichtigen in het Koorenhuis in Den Haag van 17 maart t/m 14 april 2006.

Donaties
Tijdens het gala overhandigde Mariska Hulscher en Quinty Trustfull, ambassadeurs van de Stichting Pink Ribbon, een cheque ter waarde van 250.000 euro aan dr. C.J.H. van de Velde, dr. E. van der Wall, dr. J.G.M. Klijn en BorstkankerVereniging Nederland. Deze personen en organisaties werden geselecteerd op basis van hun onderzoeksprojecten en initiatieven om borstkanker in Nederland te bestrijden.


1) Zo doet dr. Jan G.M. Klijn van het Universitair Medisch Centrum Rotterdam onderzoek naar de mogelijkheden om borstkankerpatiënten met een verhoogd risico op uitzaaiingen van kankercellen in de botten te testen;

2) dr. Cornelis J.H. van de Velde, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, doet onderzoek naar de nazorg onder vrouwen bij wie borstkanker gediagnosticeerd is;
3) dr. Elsken van der Wall, van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, onderzoekt genetische veranderingen in de tepel bij vrouwen die een verhoogd risico lopen op borstkanker.

BorstkankerVereniging Nederland gebruikt een deel van de donaties om een campagne te lanceren die huisartsen bewust moet maken van de risico s bij jonge vrouwen en de snelste manier om door te verwijzen. Daarnaast zal het bedrag worden aangewend om verschillende activiteiten te ondersteunen tijdens de nationale borstkankermaand in oktober waaronder de vierde Walk for Women op 1 oktober 2006 in Den Haag.

Noot aan de redactie:
De AWC van Den Haag is in 1930 opgericht als vereniging voor Amerikanen en andere expatriates als steun voor Amerikanen die in Nederland wonen. De AWC wil niet alleen iets betekenen voor Amerikanen in Nederland, maar ook iets terug doen voor hun gastland. Als goed doel hebben zij speciaal gekozen voor de strijd tegen borstkanker; een ziekte die iedere vrouw kan krijgen ongeacht hun nationaliteit of woonplaats.

Sinds 2002 heeft de American Women's Club in Den Haag een belangrijke rol gespeeld bij de belangenbehartiging en onderzoek naar borstkanker. Het opgehaalde geld gaat volledig naar projecten die de strijd tegen borstkanker in Nederland ondersteunen. Het AWC Pink Gala bestaat uit vrijwilligers en 100% van de netto opbrengsten gaat naar het goede doel. Geen enkel onderdeel van de opbrengsten van het Pink Gala 2006 wordt gebruikt voor administratieve kosten. Voor meer informatie over het gala, kan je terecht op de website www.pinkribbongala.org. Financiële bijdragen zijn nog steeds welkom op het rekeningnummer van de American Women's Club, ABN AMRO: 43.19.54.100.