Vereniging Nederlandse Gemeenten

Minister dekker vraagt uitstel debat huurbeleid

Op 16 maart wil de Tweede Kamer een vervolg geven aan het debat dat op 22 februari jl. over het huurbeleid is gevoerd. De Kamer liet zich toen uiterst kritisch uit over de uitwerkingsvoorstellen van het huurbeleid.

De minister moest het debat uiteindelijk opschorten, omdat zich geen meerderheid voor haar beleid leek af te tekenen. Tevens kondigde ze aan om met een aanvullende brief naar de Kamer te komen. Zij vroeg dus om uitstel, omdat zij eerst nog afrondend politiek overleg over de brief wil houden.

Op 22 februari bleken bijna alle partijen, ook coalitiepartner CDA, zeer kritisch over de consequenties van het voorgestelde beleid van de minister.
Voorafgaand aan het debat heeft de VNG, mondeling en per brief, aan de Kamer laten weten niet gerust te zijn op de gevolgen van de uitwerkingsvoorstellen. Het nieuwe huurbeleid doet afbreuk aan de breed gedragen doelstelling om tot een betere spreiding van huishoudens met lage inkomens tussen randgemeenten en stad te komen (motie Bos c.s.). De Kamer heeft daarvoor gehoor getoond.

Oproep VNG
De VNG heeft aangegeven dat een bijdrage van de (rand-)gemeenten aan de huisvesting van lagere inkomensgroepen alleen wordt gegarandeerd als gemeenten de mogelijkheid krijgen om ook bij nieuwbouwprojecten goede afspraken te maken met corporaties. We hebben de Kamer opgeroepen om wettelijk of bij regeling vast te leggen dat woningen (bestemd voor verhuur) die nieuw worden gebouwd door woningcorporaties, de eerste 10 jaar niet mogen worden geliberaliseerd zonder goedkeuring van de betreffende gemeente.

Of de Kamer deze oproep uiteindelijk zal overnemen, moet blijken in het vervolgdebat. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat minister Dekker het moeilijk zal krijgen. Zo bleek bijvoorbeeld deze week dat de Kamer niet op de hoogte was van het feit dat de voorgenomen wijzigingen in het huurbeleid in wetswijzingen moeten worden vastgelegd. Veel Kamerleden betwijfelen nu of de beoogde invoeringsdatum van 1 juli 2006 wel kan worden gehaald.

* VNG-net dossier 'Huurbeleid'