Gemeente Nuth


13-03-2006

Project Schimmert

Gemeenschapshuis op Oranjeplein
In het besluit van de raad ligt opgesloten dat de voorkeur uitgaat naar realisatie van een nieuw gemeenschapshuis op het Oranjeplein in Schimmert. Inmiddels hebben wij met de huidige en bekende toekomstige gebruikers van het gemeenschapshuis een programma van wensen opgesteld. Daarin is vastgelegd welke wensen en behoefte de gebruikers (lees: verenigingen) hebben ten aanzien van het nieuwe gemeenschapshuis. Op dit moment zijn wij met architect Hermans en Vliegen uit Schimmert in gesprek hoe deze wensen kunnen worden ingepast in een nieuw gemeenschapshuis. Dit gaat allemaal over de binnenkant, maar ook de buitenkant zal veel aandacht krijgen en dan in het bijzonder de inrichting van het Oranjeplein. Samen met de architect zullen wij met de gebruikers van het gemeenschapshuis en de omwonenden van het Oranjeplein zoeken naar de beste invulling van het Oranjeplein. Parallel aan dit traject zoeken wij als gemeente naar de mogelijkheden van exploitatie. Voorbeelden van die mogelijkheden zijn: de huidige vorm (stichtingsbestuur), een private partij, bijvoorbeeld een brouwerij, of koppelen wij er een commercieel te exploiteren café aan.

Ontwikkeling van de brede school en gymzaal
Rondom de school zullen de peuterspeelzaal, de bibliotheek en Jong Nederland een plek gaan krijgen. Daarmee ontstaat er een brede school in Schimmert. In één gebouw komen verschillende organisaties, die ook inhoudelijk gaan samenwerken. Wij zijn de wensen en eisen van de verschillende organisaties aan het inventariseren. Op basis daarvan zetten we een architect aan het werk om een ontwerp te maken. Dat gebeurt uiteraard in overleg met de gebruikers van het gebouw en de omwonenden. Tevens grijpen we deze ontwikkeling aan om de verkeerssituatie, met name tijdens het wegbrengen en ophalen van de kinderen, te verbeteren.

Vanwege de sloop van het Remigiushuis zal de gymzaal worden uitgebreid om de verenigingen, die tot nu toe gebruik maakten van het Remigiushuis, in de gymzaal een plek te bieden. De gymzaal wordt aan de achterzijde uitgebreid. We onderzoeken nog of een deel van de uitbreiding ondergronds zou kunnen plaatsvinden, om ruimte te winnen.

Ontwikkeling middengebied en C1000 opgestart
De projectleiding van de gemeente is in nauw overleg met de projectontwikkelaar VOC Jongen gestart met de ontwikkeling van het zogenaamde middengebied, inclusief de C1000. De gemeenteraad besloot om te starten met het stedenbouwkundig voorbereiden van deze ontwikkeling. Dat begint in Schimmert ondermeer met een onderzoek naar hoe we de problematiek van verkeer, ontsluiting en parkeren het beste kunnen oplossen. Het vraagstuk van de veiligheid van de schoolkinderen zal hierin uiteraard een voorname plaats krijgen.

Daarnaast is inmiddels overleg geweest tussen de projectontwikkelaar, de gemeente en C1000. Daarin staat de vraag centraal hoe de uitbreiding van C1000 het beste gestalte kan krijgen. Ook gaat het om de wijze waarop een aantal dagwinkels kan worden gerealiseerd, die fysiek aansluiten bij de C1000. Het doel is dat in Schimmert een winkelkern met voldoende body en uitstraling ontstaat. Met name het realiseren van voldoende parkeerruimte op deze plaats zal geen geringe opgave zijn.

Ten slotte gaan we er vanuit dat we binnen afzienbare tijd het woningbouwprogramma definitief kunnen vaststellen met een eerste ontwerp van de inrichting van de openbare ruimte. Nog voor de zomer van dit jaar zal waarschijnlijk het uitgewerkte voorlopige ontwerp klaar zijn met de daarbij behorende begroting. De raad en de betrokkenen uit Schimmert zullen dit plan vervolgens beoordelen.