HBAG Bloemen


13-03-2006
Gewijzigde wetgeving verpakkingsafval

De wettelijke verplichtingen rond verpakkingen zijn gewijzigd. Vanaf 1 januari 2006 geldt een nieuwe wet die de milieubelasting van verpakkingen moet helpen beperken: het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton. Dit Besluit vervangt het Convenant Verpakkingen III. Dit was een collectieve afspraak tussen het Rijk, het bedrijfsleven en gemeenten.

Uitgangspunt van deze nieuwe wet is: verantwoordelijkheid ligt bij de producent van het afval. Degene dus die de verpakkingen op de Nederlandse markt brengt c.q. achterlaat.

Wat houdt dat in?

- Alle bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van al het verpakkingsafval van producten die zij op de markt brengen.

- Alle bedrijven moeten ten minste 65% van alle afgedankte verpakkingen inzamelen en recyclen.
- Alle bedrijven moeten de inname en verwerking zelf organiseren en betalen.

- Alle bedrijven zijn verplicht zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken en verpakkingen te ontwerpen die recyclebaar zijn.
- Alle bedrijven moeten aan het ministerie van VROM opgeven hoeveel verpakkingsmateriaal ze aan hun producten toevoegen en jaarlijks melden wat ze hebben gedaan om de milieubelasting van hun verpakkingen te verminderen.

Voor wie geldt het besluit? Het besluit geldt voor elke individuele producent of importeur van verpakte producten.

Consumentenverpakkingen en bedrijfsverpakkingen De nieuwe wet maakt een onderscheid tussen consumentenverpakkingen en bedrijfsverpakkingen. Consumentenverpakkingen zijn verpakkingen die in het huishoudelijk afval terechtkomen. Verantwoordelijk (dus ook financieel) voor deze afvalstroom zijn de bedrijven die de verpakking hebben toegevoegd aan het product. Voor telers kunnen dat bijvoorbeeld zijn: plantenhoezen, bloemenhoezen en perkplantensetjes. Voor handelaren de dozen, plastic folie, etc. Alle andere verpakkingen zijn bedrijfsverpakkingen, waarover - wanneer deze gescheiden en verwerkt worden - geen afdracht hoeft plaats te vinden.

Wat betekent het voor u als handelaar? Net als elk ander bedrijf bent u verplicht voor 1 april 2006 te melden aan het ministerie van VROM hoe u aan uw verplichtingen wilt gaan voldoen. U kunt dit individueel regelen of u kunt zich aansluiten bij een collectief. Voor veel bedrijven is het niet haalbaar dit individueel te regelen. Momenteel zijn er daarom meerdere collectieven in oprichting. De belangrijkste daarvan is Nedvang. De handelsorganisaties HBAG Bloemen en Planten en VGB willen proberen de handel collectief hierbij aan te sluiten. Dan is individuele aanmelding en betaling niet meer nodig.

Wat is Nedvang?
Nedvang staat voor: Nederland van afval naar grondstof. Nedvang kan de verplichtingen van bedrijven overnemen op het gebied van inname en recycling van verpakkingen. Nedvang sluit daarvoor contracten af met 480 gemeenten, afvalinzamelaars en -verwerkers. Daarnaast verzorgt zij de rapportages naar de overheid. Meer informatie vindt u op www.nedvang.nl.

Hoe aanmelden bij Nedvang Voor de sierteeltsector zijn er twee opties:
1. Elk bedrijf sluit zich individueel aan bij Nedvang.
2. De sierteeltsector sluit zich als collectief aan bij Nedvang (via HBAG Bloemen en Planten
en VGB).

Wat hiervan de beste optie voor de sierteeltsector en dus ook voor u als handelaar is, is afhankelijk van de tarieven die Nedvang gaat hanteren bij collectieve respectievelijk individuele aanmelding van bedrijven. Deze individuele tarieven zijn de eerste week van maart bekend geworden. HBAG Bloemen en Planten, VGB en de veilingen (VBN) zijn op dit moment namens de sierteeltsector in onderhandeling met Nedvang over de collectieve tarieven en voorwaarden voor zo´n sectoraansluiting.

Wij adviseren alle telers en handelaren om de brief die zij aankomende week (13 tot 17 maart) van het Ministerie van VROM ontvangen nog even opzij te leggen, tot er meer duidelijkheid is over het resultaat van de onderhandelingen. Zodra hierover meer bekend is, ontvangen alle handelaren vanuit de handelsorganisaties hierover meer informatie. Dit is in ieder geval ruim voor 1 april a.s.

Voor meer informatie over het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton en de gevolgen ervan kunt u terecht op de site van het Ministerie van VROM www.vrom.nl of op de site van Nedvang www.nedvang.nl.

Informatie: HBAG Bloemen en Planten, tel. 0297-380075.