Voor een betuttelingsvrije toekomst

Stichting rokersbelangen

Amsterdam, 13 maart 2006
Eind vorige week presenteerde minister Hoogervorst van Volksgezondheid 'Het Nationaal Programma Tabaksontmoediging 2006 t/m 2010'. Dit programma bevat een breed scala aan denkbare maatregelen waarmee het gebruik van tabak en de blootstelling aan tabaksrook verder teruggedrongen moet worden. De voorgestelde maatregelen door het ministerie geven geen blijk van een hoog realiteitsgehalte en behandelen de consument als onmondige burgers. Waar de tabaksgebruikers anno 2006 behoefte aan hebben, is vooral een ongestoord genot van sigaar, sigaret en shag zonder een al te diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van mensen. Eigen verantwoordelijkheid, zelf bepalen hoe je je leven inricht is toch een groot goed in deze maatschappij.

Verhogen leeftijdsgrens naar 18 jaar
In het plan is het streven vastgelegd om het percentage rokers verder te laten dalen tot 20 procent in 2010. Een streven dat volgens de Stichting Rokers Belangen (SRB) alleen bereikt kan worden indien alle aandacht wordt gericht op jongeren onder de 18 jaar. Een maatregel waar ik me als voorzitter van de SRB dan ook in kan vinden is het verhogen van de leeftijdsgrens voor de aanschaf van tabak van 16 naar 18 jaar. Dit is een goede zaak. Als je 18 bent mag je autorijden, stemmen kortom je kunt in het algemeen een weloverwogen keuze maken. Door tegenstanders van deze maatregel wordt het argument gebruikt dat dit moeilijk te handhaven zou zijn. Hier zit een kern van waarheid in, ik ben echter van mening dat wanneer je roken wilt ontmoedigen je zult moeten beginnen bij de jeugd. En dan is het verstandiger om veel geld in handhaving van een leeftijdsgrens te steken dan volwassenen, die weten dat roken niet goed voor ze is en een bewuste keuze maken, te belemmeren in hun eigen vrije keuze! Indien de overheid haar aandacht op deze maatregel richt, kun je de rest van de voorgestelde maatregelen vergeten, deze zijn dan overbodig.

Beperken aantal verkooppunten
Indien Minister Hoogervorst serieus is in het ontmoedigen van jongeren om te beginnen met roken dan is het voorstel om het aantal verkooppunten drastisch te willen verminderen op zijn zachts gezegd merkwaardig. Door het aantal verkooppunten te beperken zijn het met name oudere mensen die de dupe worden. Immers de grote groep ouderen die rookt, wel of niet met rollater en zeker niet van plan te stoppen met roken, zal gedwongen worden om zijn rookwaar alleen maar op de aangewezen plekken te halen. Het ontgaat ons ten enenmale over het hoe en waarom van deze maatregel. Er wordt volledig voorbij gegaan aan de noden van deze groep. Kwaliteit van leven is namelijk voor heel veel mensen belangrijker dan kwantiteit en juist in die kwaliteit wordt nu door de overheid ingegrepen.

Verhogen accijns
Het verhogen van de tabaksaccijns zal, zoals algemeen bekend, de kas van de overheid verder spekken. Maar een ander fenomeen is veelal onderbelicht, tabak zal door accijnsverhoging verder criminaliseren. Hoge accijnzen zijn koren op de molen van het dievengilde. Illegale import en handel zullen welig tieren want, winsten, enorme winsten zijn te behalen met een vrachtwagen vol sigaretten. Een dag nadat de minister zijn plan bekend maakte, stond er in chocoladeletters in de krant dat de douane in 2005 maar liefst 157 miljoen binnengesmokkelde sigaretten onderschepte. Hierop loopt de overheid overigens meer dan 24 miljoen euro aan accijns mis, maar dat terzijde. Het gaat om bijna 8 miljoen pakjes, binnengesmokkeld vanwege hoge accijnzen, ik moet er niet aan denken om hoeveel pakjes het in totaal gaat. Ik vraag mij in gemoede af of de overheid nu zit te slapen nu zij de deur verder open zit met het importeren van meer criminaliteit.

Waarschuwing op tabaksproducten
De overheid is voornemens om afschrikwekkende fotos op de pakjes sigaretten te zetten, terwijl men al lang weet -inmiddels ook door wetenschappelijk onderzoek gestaafd- dat rokers zich niet laten afschrikken door teksten en/of fotos. Waarom dan toch al deze onzinnige teksten die ook veelal niet op waarheid berusten; zoals bijvoorbeeld de tekst 'van roken krijg je slecht sperma'. Nu is het zo dat voorafgaand aan de bekende babyboom van de jaren 50 mensen veel meer rookten dan nu, hoe zat het toen met de kwaliteit van sperma gezien deze geboortegolf? Waar wij behoefte aan hebben is 'eerlijke voorlichting' niet meer en niet minder.

Om rokers te stimuleren met stoppen, het volgende; tabaksgebruikers laten zich niet ontmoedigen door; vermindering verkooppunten, accijnsverhoging, waarschuwingen en betuttelende maatregelen. Wij zijn het zat om gepamperd te worden door de overheid. De voorgestelde maatregelen, zoals genoemd werken contraproductief en meer rokers zullen zich gaan verzetten tegen de overkill aan maatregelen. Dus stop de betutteling, laat volwassen rokers hun eigen bewuste keuze maken en richt je aandacht op de jeugd.

Stichting Rokersbelangen
A. Wurtz


Noot voor de redactie,