Persberichten district Eemland zuid, 10.40 uur

Utrecht, 13-03-2006

Auto op de kop en bestuurder onder invloed

ACHTERVELD In de vroege morgen van zondag 12 maart belandde een auto met vier inzittenden op de Hessenweg op de kop. De inzittenden bleven vrijwel ongedeerd.

Omstreeks 03.50 uur kreeg de politie de melding van het ongeval. In de berm, op de hoek Hessenweg met de Emelaarseweg, zagen de agenten een personenauto op de kop liggen. Naast de auto stonden een 18-jarige vrouw uit Achterveld, een 21-jarige man uit Stoutenburg en een 22-jarige man uit De Glind. Zij waren ongedeerd. De bestuurder, een 22-jarige man uit Leusden, was een stukje verder gelopen, waarschijnlijk om hulp te vragen. Hij had een oogwond en werd ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht. Hij hoefde niet met de ambulance naar het ziekenhuis, maar moest van de agenten wel een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel had gedronken. De beginnend bestuurder werd aangehouden en moest op het politiebureau blazen. Hieruit bleek dat hij 530 ug/l in zijn lichaam had. Het rijbewijs werd ingenomen.

Autos vernield; gedupeerden gezocht

AMERSFOORT In de vroege morgen van zondag 12 maart hield de politie vijf jongeren aan voor vernielingen.

Omstreeks 05.20 uur kreeg de politie de melding dat een groep jongeren op de Sara Burgerhartsingel een auto op zijn kant had getild en was weggevlucht. Een getuige kon een van de verdachten aanwijzen en in korte tijd konden alle vijf verdachten worden achterhaald en aangehouden. Het vijftal, één van 17 jaar en vier van 18 jaar oud en allen afkomstig uit Amersfoort, is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Daar bekenden zij dat ze ook een ABRI op de hoek bij de Paladijnenweg vernield hadden en spiegels van aan de Sara Burgerhartsingel geparkeerde autos hadden afgetrapt. De politie ontving echter nog geen aangiftes van deze vernielingen. Bent u één van de gedupeerden, dan kunt u via internet of aan het politiebureau alsnog aangifte doen zodat bij de schade-afhandeling bemiddeld kan worden.

Alle ouders werden in kennis gesteld. Tegen de jongeren wordt proces-verbaal opgemaakt.

Trio aangehouden voor heling

AMERSFOORT Zondagmiddag konden dankzij een alerte getuige twee jongens en een man op de Rustenburgerweg worden aangehouden voor heling.

Omstreeks 15.50 uur sprak de getuige op het Verzetsplein twee agenten aan. De getuige had gezien dat twee jongens uit een groene auto sprongen en wegrenden toen een politieauto hen naderde. De getuige had ook het kenteken genoteerd en de agenten trokken dit direct na bij de meldkamer. De auto bleek in de nacht van vrijdag op zaterdag te zijn gestolen op de Ibisstraat. De agenten zagen de bewuste auto in de Plompstraat staan, met geopende deur maar zonder inzittenden. Zij stelden in de omgeving een onderzoek in en konden, mede op basis van een signalement, op de Rustenburgerweg de twee 15- en 16-jarige jongens uit Amersfoort en een 25-jarige man uit Amersfoort aanhouden. Ze zijn verhoord op het politiebureau en weer in vrijheid gesteld. De zaak wordt nader onderzocht. De auto is voor nader onderzoek tijdelijk in beslag genomen.