Arriva


« Actueel

8 maart, 2006

Leerlingen Edam-Volendam krijgen voorlichting dode hoek van Arriva

Met het verplichten van de dodehoekspiegel in januari 2003 is het gevaar rond grote voertuigen verkleind, maar nog niet geweken. De chauffeur ziet wel meer met deze dodehoekspiegel, maar nog niet alles. Voorzichtigheid blijft dus geboden. In de eerste plaats voor de chauffeur, maar ook voor andere weggebruikers. Om deze weggebruikers hiervan bewust te maken verleent Arriva haar medewerking aan het dodehoekspiegel project in Edam-Volendam.

Op 8 en 9 maart krijgen de leerlingen uit groep 3, 4 en 5 van de basisscholen De Trimaran, Nieuwe School, de Piramide en de Botter een spoedcursus dodehoekspiegel Arriva haalt ruim 350 leerlingen met bussen op en brengt deze naar het terrein van Rijschool Spoorenberg te Edam. Op het terrein treffen de leerlingen een Arrivabus met een chauffeur. Deze ervaren chauffeur kan de kinderen goed laten zien hoe gevaarlijk de dode hoek kan zijn en leert ze hoe ze hier in het verkeer mee om moeten gaan.

De dode hoek is de ruimte rond de bus of vrachtwagen waarbinnen men onzichtbaar is voor de chauffeur. Elke vrachtwagen of bus heeft een aantal dode hoeken: vooraan, achteraan en naast de wagen. Ook met de huidige bij wet voorgeschreven spiegels blijft een aanzienlijk deel van die ruimte onzichtbaar voor de chauffeur. Vooral de dode hoek aan de rechterkant maakt dat het afslaan van bus of vrachtwagen naar rechts een gevaar met zich mee brengt voor fietsers. Naast de aandacht die hieraan wordt besteed in de opleiding en training van chauffeurs vraagt Arriva ook aan andere weggebruikers om mee te helpen het risico zo klein mogelijk te maken. Belangrijke tips die de leerlingen meekrijgen zijn onder andere Maak steeds oogcontact met de bestuurder, Stop nooit onder of ter hoogte van de spiegels en Ga niet naast een vrachtwagen fietsen of staan.