Gemeente Bussum

ProRail plaatst waarschuwingsborden bij sluiproutes langs het spoor Bord met rand 2.jpg

ProRail plaatst volgende week bij vijftien overwegen in Bussum, Naarden, Hilversum en Soest borden om mensen te waarschuwen voor het nemen van een sluiproute langs het spoor.

Lopen en rijden over de onderhoudspaadjes langs het spoor is levensgevaarlijk en streng verboden. Mensen die een sluiproute langs het spoor nemen, lopen het risico aangereden te worden door een trein en zorgen voor vertragingen. Machinisten moeten namelijk uit veiligheidsoverweging stapvoets rijden, zodra er iemand bij het spoor wordt gesignaleerd.

Op de borden staan twee boodschappen, die worden afgewisseld: Stukje afsnijden? Het spoor is geen wandelpad en Enkele Reis. Het spoor is geen wandelpad. Mensen worden door de borden gewaarschuwd dat ze de verkeerde weg nemen. ProRail wil hen confronteren met de risicos die ze lopen. In 2005 zijn in heel Nederland op proef 170 borden bij sluiproutes geplaatst. Op basis van de evaluatie bleek, dat de borden de boodschap goed onder de aandacht brengen. Daarom worden nu bij diverse overwegen nog borden bijgeplaatst.

Aanvullende maatregelen

De plaatsing van de borden maakt onderdeel uit van een breed maatregelenpakket van ProRail tegen spoorlopers en spoorvandalisme. De spoorbeheerder wil hiermee het aantal vertragingen voor het treinverkeer verder terugdringen en de veiligheid vergroten. ProRail zet onder andere surveillanten in. Personen die betrapt worden op het nemen van een sluiproute worden staande gehouden en overgedragen aan de politie. Verder plaatst ProRail hekken en cameras om het spoor af te schermen van de openbare weg. Ook verspreidt ProRail informatie op basisscholen, middelbare scholen en MBOs en waarschuwt ProRail omwonenden en bedrijven per brief voor de gevaren en gevolgen van spoorlopen. De genoemde maatregelen zorgden in 2005 landelijk voor een vermindering van het aantal vertragingen door spoorlopers, aanrijdingen en spoorvandalisme met 21 procent.