MINDEF: Militairen bereiden zich voor op missie in Bosnië

Ministerie def

http://www.mindef.nl

De Koninklijke Landmacht oefent van 13 tot 24 maart met ongeveer vierhonderd militairen in de omgeving van Ede en Lopik. Het gaat om de oefening 'Lizard Prepare' die de militairen voorbereidt op de missie European Union Forces 4 (EUFOR 4) in Bosnië. De militairen vertrekken medio april naar het inzetgebied en verblijven daar zes maanden.

De oefening speelt zich, naast kazernes en oefenterreinen, ook af in steden en dorpen om de situatie in Bosnië zo realistisch mogelijk na te bootsen. Een Bulgaarse infanterie-eenheid en een Roemeense transporteenheid zullen de Nederlanders ondersteunen in Bosnië en nemen daarom ook deel aan deze oefening.

De wederopbouw van Bosnië is reeds jaren in gang. De sociaal-economische ontwikkeling blijft echter achter en kan een blijvende voedingsbodem vormen voor georganiseerde misdaad en corruptie. Hierdoor blijft de inzet van troepen in Bosnië volgens de regering vooralsnog noodzakelijk. De totale troepensterkte van EUFOR 4 bedraagt 1800 militairen, waaronder ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen. Deze militairen zijn afkomstig van 101 Gevechtssteun Brigade en worden logistiek ondersteund door 1 Logistieke Brigade, beide gelegerd op diverse kazernes op de Veluwe.

De taak van de grootste groep Nederlandse militairen is te zorgen voor de instandhouding van een veilige leefomgeving in Bosnië. Dit doen zij door samen met de plaatselijke autoriteiten onder andere actief de inzameling van wapens en munitie ter hand te nemen en de illegale houtkap op te sporen en te bestrijden (Normal Framework Operations). De militairen van 1 Logistieke Brigade nemen de logistieke ondersteuning van alle Nederlandse militairen in het missiegebied voor hun rekening. Hierbij moet worden gedacht aan transport, voeding, onderhoud en herstel.