Politiebond ACP

Laatste nieuws over de PZP In de afgelopen tijd hebben wij en CZ een aantal bezorgde telefoontjes gehad over de Politie Zorg Polis(PZP). In goed overleg met de politievakbonden, NPI en BZK zijn er op essentiële punten bijstellingen gedaan op de inhoud van het pakket. Hieronder zijn de vergoedingen voor u opgesomd waar van uw kant de meeste vragen over zijn gesteld. Vaak betreft het vergoedingen die wettelijk zijn vastgelegd en waar ziekenfondsverzekerden reeds lange tijd mee te maken hebben. Met de nieuwe zorgverzekering vallen ook mensen die voorheen particulier verzekerd waren (zoals u) vanaf januari 2006 onder deze wet. Deze regels zijn wettelijk vastgesteld en ook CZ heeft zich daaraan te houden. Hierdoor zullen zij om een medische aanvraag te kunnen toetsen aan de regelgeving, meer dan u bent gewend, aanvullende informatie moeten opvragen bij u of uw behandelend zorgverlener. Zonder bepaalde medische gegevens is het voor CZ namelijk niet mogelijk om te beoordelen of u volgens de wettelijke richtlijnen voor een bepaalde vergoeding in aanmerking kunt komen.

Bij een aantal vergoedingen is in de begeleidingscommissie PZP besloten gedurende 2006 een overgangsperiode te hanteren. Deze overgang wordt betaald vanuit de oude regeling DGVP, maar kan gewoon bij CZ worden gedeclareerd.

1. Tandheelkunde
Veel vragen kregen we over de vergoeding van tandheelkundige zorg. Naar aanleiding daarvan hebben we een aanpassing gedaan in de aanvullende verzekering tandartsverzekering Politie Zorg Polis (PZP). De hoogte van de vergoeding van kronen hebben we verhoogd van maximaal EUR 115 per element naar maximaal EUR 285 per element, met een maximum van twee elementen op jaarbasis. Daarnaast bestaat nu ook de mogelijkheid tot een vergoeding van maximaal zes elementen op jaarbasis, in plaats van twee. Voorwaarde hiervoor is wel dat er een medische indicatie aan ten grondslag ligt. Deze moet uw tandarts naar ons opsturen. Onze tandheelkundig adviseur beoordeelt vervolgens of u voor de extra vergoeding in aanmerking komt.

2. De vergoeding van Plavix
Voor de vergoeding van het medicijn Plavix is CZ gebonden aan het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). Dit systeem is wettelijk vastgesteld. Daarin staat duidelijk omschreven aan welke criteria een patiënt moet voldoen om een vergoeding te krijgen. Daar moet elke zorgverzekeraar zich aan houden, dus ook CZ. U komt voor vergoeding van Plavix in aanmerking wanneer er een bepaalde medische indicatie is om het medicijn te gebruiken. Een vergoeding is dan mogelijk voor maximaal zes, of twaalf maanden. Alleen wanneer u om medische redenen geen andere bloedverdunners kan gebruiken, is een vergoeding voor langere periode mogelijk. Speciaal voor collectief verzekerden van de politie, wordt dit jaar een uitzondering gemaakt. Gebruikte u in 2005 ook al Plavix, dan worden deze kosten ook in 2006 vergoed, ongeacht of u wettelijk gezien aan de toetsingscriteria van het geneesmiddelen vergoedingssysteem (GVS) voldoet. In dat geval zal CZ u en uw apotheek
- aan de hand van binnengekomen nota's - persoonlijk nader informeren over de verdere procedure en de eventuele voortgang van deze regeling in 2007. Deze uitzondering geldt dus uitsluitend voor degenen die in 2005 ook al Plavix gebruikten. Voor alle nieuwe aanvragen zal de gewone wettelijke procedure worden gehanteerd. Nu nog beoordeelt uw Zorgverzekeraar of u volgens de wettelijke criteria voor de vergoeding van dit medicijn in aanmerking komt. Vanaf 1 april dit jaar ligt deze verantwoordelijkheid bij de apotheek. U kunt dan sneller beschikken over uw medicijn en hoeft ook geen nota´s meer voor te schieten. Als de apotheker akkoord geeft, bent u verzekerd van vergoeding. Een eventuele eigen bijdrage vergoeden wij overigens niet.

3. Zittend ziekenvervoer.
In april 2004 is in een nieuwe wetgeving een aanpassing gedaan voor de vergoeding van zittend ziekenvervoer. Ziekenfondsverzekerden kregen op dat moment al met die nieuwe regeling te maken, particulier verzekerden werden er nog even van vrijgesteld. Met de komst van de nieuwe zorgverzekering moeten alle verzekerden zich houden aan deze wetgeving. Zittend ziekenvervoer wordt nu alleen vergoed als u: het vervoer nodig heeft ivm nierdialyse; het vervoer nodig heeft ivm chemotherapie of radiotherapie; zich uitsluitend met een rolstoel kunt verplaatsen; zo beperkt bent in uw gezichtsvermogen dat u zich niet zonder begeleiding kunt verplaatsen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van een ziekte waarbij iemand langdurig op zittend ziekenvervoer is aangewezen. Voorwaarde is dan dat verzekerde voor een periode van tenminste vijf maanden, twee maal per week tenminste 25 kilometer enkele reis, of 1 uur autoreistijd (op basis van enkele reis) moet afleggen. Heeft u een lopende machtiging van de DGVP, dan wordt deze overgenomen tot uiterlijk 31-12-2006. Vanaf 2007 zijn wij genoodzaakt uw aanvraag te toetsten aan bovengenoemde criteria. Voor alle nieuwe aanvragen zal de gewone wettelijke procedure worden gehanteerd. Verder zal in 2006 een uitzondering worden gemaakt voor het zittend ziekenvervoer voor verzekerden boven de 80 jaar; dit kalenderjaar dit kalenderjaar zullen de kosten voor deze doelgroep worden vergoed.

4. Diabetes testmateriaal
In principe hoeft een zorgverzekeraar diabetestestmateriaal, voor niet-insulineafhankelijke patiënten, niet te vergoeden. CZ heeft echter met Boeren Medical en DiabetesVoordeel.nl - leveranciers van testmateriaal - unieke kortingen afgesproken. Speciaal voor CZ-verzekerden met diabetes. Het gaat om verzekerden die niet afhankelijk zijn van insuline en daarom hun testmateriaal vanuit het basispakket niet vergoed krijgen. De kortingen lopen op tot 90 % op de adviesprijs. Bovendien kunt u als diabetespatiënt bij CZ van meerdere voordelen profiteren. Kijk voor meer informatie op www.cz.nl/diabetes of op www.diabetesvoordeel.nl.

5. Eigen bijdrage farmacie
Met name over de ADHD-medicijnen Concerta en Strattera heeft CZ vragen gekregen. Ook dit is weer een vergoeding die staat omschreven in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS)en waarop een hoge eigen bijdrage van toepassing is. CZ maakt echter een uitzondering voor collectief verzekerden met een Politie Zorg Polis (PZP). Als u in 2005 over een machtiging voor deze eigen bijdrage beschikte, neemt CZ deze over en zullen uw kosten ook in 2006 vergoed worden. Voor alle nieuwe aanvragen zullen we echter gewoon het GVS aanhouden en komt de eigen bijdrage dus voor eigen rekening.

6. Batterijen hoortoestel
Batterijen voor hoortoestellen maken geen onderdeel uit van de Wettelijke Regeling Hulpmiddelen (WRH). Dit is een regeling waar alle zorgverzekeraars zich wettelijk gezien aan moeten houden. In de begeleidingscommissie PZP is besloten dat op deze regeling geen uitzondering wordt gemaakt voor de PZP verzekerden.

7. Gezichtshulpmiddelen
Officieel hebt u één keer per 24 maanden recht op een vergoeding voor gezichtshulpmiddelen, zoals brillen en lenzen. CZ biedt de mogelijkheid om hiervoor vaker voor vergoeding in aanmerking te komen. Wel moet er dan sprake zijn van een bijzondere medische indicatie, waardoor de aanschaf van nieuwe bril of lenzen vaker dan eens in de 24 maanden noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij een ernstig aangeboren oogaandoening, of hoornvliesonregelmatigheden. De eerste keer zijn de kosten voor rekening van de verzekerde, daarna kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding, na medische beoordeling en goedkeuring van CZ.

8. Refractiechirurgie
De laserbehandeling van ogen of lensimplantatie wordt vergoed op medische indicatie. Er moet een medische verklaring zijn waarom u geen bril of lenzen kunt dragen. Bijvoorbeeld als u een heel hoge afwijking aan uw ogen heeft, waardoor een bril te zwaar zou worden, of een hoornvliesafwijking waardoor u geen lenzen kunt dragen. We beseffen dat het soms voor politieambtenaren in de buitendienst lastig is om een bril of lenzen te moeten dragen. Mogelijk is er dan sprake van een arbeidsgerelateerde noodzaak tot refractiechirurgie. In dat geval adviseren wij u dit te bespreken met uw werkgever.

9. Spoedeisende hulp buitenland.
Deze kosten worden vergoed conform de voorwaarden gesteld in de nieuwe zorgverzekering/PZP. Uit de aanvullende verzekering wordt maximaal 200% van het Nederlandse tarief vergoed. Het is raadzaam voor eventuele meerkosten een reisverzekering af te sluiten. U kunt hiervoor uiteraard ook bij CZ terecht.

10. Kunstmatige inseminatie.
Kunstmatige Inseminatie (KI) wordt door CZ 100% vergoed. Dat valt onder de specialistenhulp, dus wettelijk moeten zorgverzekeraars dat ook vergoeden. Expliciete donorkosten voor zowel eicel- als spermadonatie worden echter niet vergoed. Dit is bepaald vanuit het wettelijke beginsel dat donoren op vrijwillige basis hun donatie moeten doen en er geen sprake mag zijn van geldelijke uitwisseling.

11. Braces
De vergoeding van braces is gebonden aan de Wettelijke Regeling Hulpmiddelen (WRH). Braces worden alleen vergoed, als ze vervaardigd zijn van hard materiaal en op maat gemaakt moeten worden. Zachte braces vallen onder de zogenaamde zelfzorghulpmiddelen en zijn daardoor uitgesloten van de Wettelijke Regeling Hulpmiddelen. Mogelijk is er een arbeidsgerelateerde noodzaak tot het dragen van braces. In dat geval adviseren wij u dit te bespreken met uw werkgever.

12. Huidtherapie
De vergoeding voor camouflagetherapie en ontharingsbehandeling van het gelaat betreft een eenmalige vergoeding. CZ bekijkt nu of in 2006 aanpassingen kunnen worden gedaan voor een jaarlijkse in plaats van eenmalige vergoeding. De beslissing van CZ is afhankelijk van de mate van premieverhoging die hiermee gemoeid is en zal in de begeleidingscommissie PZP aan het eind van 2006 aan de orde komen.