Gemeente Vlaardingen


Geuzenpenning nabezorgd
13 maart 2006

Internet/DCO/Pics/Nieuws/2006/Syrier_alMaleh_magazineSyriaTodayBewerkt 300px.jpg

Haitham Maleh (foto: Syria Today)

De Syrische autoriteiten hebben geweigerd het uitreisverbod van de Syrische advocaat Haitham Maleh in te trekken. Dit ondanks diplomatieke inspanningen van de Nederlandse regering, EU-voorzitter Oostenrijk en de Verenigde Naties. De twintigste Geuzenpenning wordt daarom vandaag aan zijn zoon Anas Al Maleh uitgereikt.

Dit gebeurt door Minister van Buitenlandse Zaken Bot, in de Grote Kerk in Vlaardingen. Hij zal de Geuzenpenning na uitreiking weer terug in zijn zak steken, want het Ministerie heeft toegezegd dat de Nederlandse ambassadeur in Syrië de penning nogmaals zal uitreiken aan Haitham Maleh zelf.

Inmiddels heeft de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 een brief naar de Syrische autoriteiten gestuurd om te protesteren tegen de weigering Haitham Maleh het land uit te laten gaan.

Persconferentie vrijdag 10 maart

Vrijdag 10 maart gaf Haitham Maleh een telefonische persconferentie. Daarbij werd onder andere gevraagd of hij het ontvangen van de Geuzenpenning als een persoonlijk risico zag. Dat wuifde hij weg: "Maakt me niet uit, ik heb al in de gevangenis gezeten en ik ben niet bang voor de dood. Ik word continu afgeluisterd. Mijn telefoon, mijn huis, mijn kantoor. Ik werd soms door drie verschillende veiligheidsdiensten tegelijk in de gaten gehouden. Mijn gezondheid is nog uitstekend, ik ga door met mijn werk. Dit is mijn land, ik heb geen keuze. Ik ga hiermee door tot ik erbij neerval." Ook uitte Haitham Maleh scherpe kritiek op de regering van de VS, die zich niet zou bekommeren om mensenrechten en vrijheid in Syrië.