Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 2 maart 2006

Project Gastgezinnen Gemiva-SVG Groep bestaat drie jaar Gastouderschap verrijkt kind én gezin

Het project Gastgezinnen van de Gemiva-SVG Groep viert deze maand zijn driejarig bestaan en is nu goed op stoom. In de afgelopen jaren vingen gastouders twintig kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking voor een korte of langere periode op. Daarmee leverden zij een belangrijke bijdrage aan de zorg voor deze mensen. Om deze vorm van dienstverlening ook in de toekomst aan te blijven bieden, is de Gemiva-SVG Groep voortdurend op zoek naar nieuwe gastgezinnen.

Ieder kind evenveel aandacht geven, even op bezoek bij familie of vrienden, of tijd besteden aan een hobby. Voor ouders van een kind of volwassene met een verstandelijke beperking is dat soms niet mogelijk. De gastgezinnen van de Gemiva-SVG Groep geven deze ouders de kans om even op adem te komen. Gemiva-SVG Groep startte het project Gastgezinnen in 2003. In een gastgezin is af en toe een kind of volwassene met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking op bezoek. Voor een dagje of om te logeren. De ouders kunnen daardoor iets ondernemen met hun andere kinderen, boodschappen doen of een uitstapje maken. Of gewoon even tot rust komen.

Eigen omgeving
Trees de Boer coördineert de gastgezinnen in de regio Midden-Holland. Zij legt uit waarom deze vorm van dienstverlening belangrijk is voor de Gemiva-SVG Groep: "Onze organisatie ondersteunt mensen met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking steeds meer in hun eigen omgeving. Doordat wij de ouders helpen met de zorg voor hun kind, kan het gemakkelijker thuis blijven wonen. En bij deze vorm van ondersteuning past ook het idee dat ouders soms even rust nodig hebben, om zich daarna weer volledig opgeladen met de zorg van hun kind kunnen bezighouden. Daarom zoeken en begeleiden wij gastgezinnen en kunnen ouders van een kind met een handicap bij ons terecht."

Verrijking
De familie Swart is vanaf het eerste moment betrokken bij het project. Dochter Nadine van vijftien logeert met veel plezier één keer in de maand een weekend bij de familie Baars. "Ze heeft het er erg naar haar zin, en daarom kunnen wij ook genieten van ons weekend", zeggen Leonne en Bob Swart.

Niet alleen de ouders hebben baat bij de opvang van hun kind. Ook de gastouders geven aan dat de tijdelijke zorg voor een kind met een handicap een verrijking voor hun gezin is. Gastouder Bep Baars vertelt: "Nadine heeft echt een plek binnen ons gezin gekregen. Ze is de laatste drie jaar meegegroeid met mijn dochter Manja (ook vijftien) en mijn andere twee kinderen. Ze draait mee in het gezin en hoort er helemaal bij. Ook voor vrienden van de kinderen is ze een bekend gezicht geworden."

Richtlijnen
Het moet goed klikken tussen de gast, het gastgezin en de ouders. Daarom zet de Gemiva-SVG Groep coördinatoren in, die enerzijds de logeerbehoeften in kaart brengt en anderzijds potentiële gastgezinnen selecteert en begeleidt. De coördinator combineert beide partijen en maakt goede afspraken over verantwoordelijkheden en onkostenvergoedingen. Hiervoor heeft de Gemiva-SVG Groep duidelijke richtlijnen opgesteld.

Informatie
De Gemiva-SVG Groep wil graag in contact komen met mensen die hun gezin af en toe willen openstellen voor een kind of volwassene met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Bovendien staat de organisatie altijd open voor aanvragen van ouders die behoefte hebben aan opvang voor hun kind. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Trees de Boer, coördinator project Gastgezinnen in de regio Midden-Holland. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (0182) 57 59 56 of 06 233 469 16 of per e-mail: trees.de.boer@gemiva-svg.nl. Meer informatie is beschikbaar via www.gemiva-svg.nl/gastgezinnen.