Vlaamse overheid

Antwerpen, Gent, Genk en Mechelen ontvangen extra middelen om jongeren de kans te bieden hun talenten en vaardigheden maximaal te ontplooien. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist. Minister Frank VANDENBROUCKE trekt hiervoor 639.320 euro uit. In een volgende ronde kunnen de 13 centrumsteden projecten indienen. Met de projecten kunnen centrumsteden ervaring rond gelijke kansen in onderwijs opbouwen, die op termijn ook bruikbaar is in andere steden en gemeenten.

Gelijke kansen zijn de rode draad door het beleid van onderwijsminister Vandenbroucke. De problematiek van gelijke kansen stelt zich bij uitstek in centrumsteden, waar in verhouding meer kansarmoede en taalachterstand voorkomt. De minister wil daarom specifieke aandacht schenken aan lokaal onderwijsbeleid in de centrumsteden.

De eerste stap was de oprichting van een overlegplatform waar beleidsvoorstellen en goede praktijkvoorbeelden kunnen besproken worden. De ondersteuning van lokale projecten is een tweede stap. De minister gelooft immers dat beleid rond stedelijke problemen ter plaatse moet ontwikkeld worden, en niet vanuit Brussel. Het sluitstuk wordt een decreet dat nog in de maak is.

Voor de ondersteuning in 2006 zijn uit de 13 centrumsteden de vier steden geselecteerd met de grootste onderwijsproblemen. Volgend jaar kunnen alle centrumsteden projecten indienen. Naast Antwerpen, Gent, Genk en Mechelen gaat het om Aalst, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

De projecten worden deels door de overheid, deels door de steden betaald. Naast de scholen zijn de steden immers ook verantwoordelijk voor de aanpak van de bestaande problemen en voor het welslagen van deze projecten. Het gaat om een totaalbedrag van 1 792 818 euro waarbij de minister van onderwijs een bedrag van 639 320 euro voorziet.

Er werden 9 projecten geselecteerd. Om zoveel mogelijk ervaring op te doen, focussen de projecten op verschillende onderwijsproblemen. In bijlage zit een overzicht van de diverse projecten, de totale kostprijs per stad en het deel gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en de looptijd.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be