Vlaamse overheid

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister Marino KEULEN een subsidie goedgekeurd van 610.000 euro voor Babel, de Vlaamse Tolkentelefoon vzw, voor het werkingsjaar 2006. De tolkentelefoon biedt telefonische tolkhulp aan hulp- en dienstverlenende organisaties onder Vlaamse bevoegdheid, in de sectoren inburgering, integratie, welzijn, gezondheid, onderwijs, tewerkstelling, stedelijke en gemeentelijke openbare dienstverlening. Concreet betekent dit dat wanneer een Nederlandsonkundige zich aanmeldt op het gemeentehuis, de bediende van de dienst bevolking de tolkentelefoon in Brussel kan bellen. Die verbindt dan de juiste tolk door die vervolgens via de telefoon tolkt tussen de bediende en de Nederlandsonkundige.

Babel ontvangt al sinds eind 2000 subsidies van de Vlaamse overheid. Het totaal gemiddeld aantal oproepen per maand blijft stabiel in 2005 tegenover 2004, namelijk 767 oproepen per maand. Wel stijgt het aantal klanten in vergelijking met 2004 (594 klanten in 2005 tegenover 585 klanten in 2004). Ook is er een duidelijke verschuiving te bemerken bij de sectoren die een beroep doen op de tolkentelefoon. Bij de VDAB daarentegen is er opnieuw een opvallende stijging in het aantal oproepen, wat te maken heeft met de actieve rol die de VDAB speelt in de inburgeringstrajecten. Bij de onthaalbureaus wordt eveneens een lichte stijging vastgesteld. De tolkentelefoon is immers een instrument dat de inspanningen op het vlak van inburgering aanvult en versterkt.

De subsidie van 610.000 euro betreft een werkingssubsidie van 450.000 euro voor 2006 en een projectsubsidie van 160.000 euro voor de werking van de Centrale Ondersteuningscel voor tolk- en vertaaldiensten. Deze COC ontwikkelt een kwaliteitslabel en een kwaliteitstraject dat tot een verdere professionalisering van het sociaal tolken in Vlaanderen moet leiden.

Initiatieven als Babel bestaan ook elders in Europa. De Vlaamse Tolkentelefoon geldt inmiddels echter als de Europese koploper wat sociale tolkendienstverlening betreft. In België is een Tolkentelefoon alleen in Vlaanderen op een structurele wijze uitgebouwd.

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be


---