Vlaamse overheid

De Vlaamse Regering heeft vandaag op voorstel van Vlaams minister-president en minister van landbouw Yves LETERME de voorwaarden voor steun in het kader van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds aangepast.

Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) financiert mee de investeringen op land- en tuinbouwbedrijven en is hierdoor het belangrijkste instrument binnen het Vlaams landbouwbeleid. Het gaat hierbij naast de vestigingssteun voor jonge landbouwers o.a. om investeringen in milieu, dierenwelzijn, rationeel energie- en duurzaam watergebruik.
Om te kunnen inspelen op de nieuwste ontwikkelingen ter zake waren een aantal wijzigingen van de regelgeving noodzakelijk.

De mogelijkheden voor investeringen op het vlak van de productie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (bv. koolzaadpers, aanpassing machinepark aan gebruik biobrandstoffen) en rationeel energiegebruik (bv. zonneboilers, fotovoltaïsche cellen, koude -warmte opslag, energieschermen) worden uitgebreid.

In de fruitsector wordt mede in het kader van het Limburgplan een extra impuls gegeven om nieuwe commerciële beloftevolle appelrassen aan te planten. Op die manier kan ons te eenzijdig op Jonagold afgestemd appelassortiment worden verruimd.

Met het oog op een verbetering van de landschappelijke kwaliteit van het platteland wordt nu ook steun voorzien voor de afbraak van verlaten serres.

Ook worden er nieuwe mogelijkheden geschapen voor een verdere diversificatie van de landbouw: extra mogelijkheden voor biologische landbouw en zorgboerderijen.

Er werden tevens een aantal wijzigingen doorgevoerd die samenwerkingsverbanden tussen landbouwbedrijven en de tewerkstelling in de sector moeten aanmoedigen.

Om de budgettaire neutraliteit van de aanpassingen te waarborgen werd tot slot het steunpercentage van een aantal ondertussen algemeen gangbaar geworden technieken zoals mestinjectie qua steun percentage teruggeschroefd.

Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en aan de Raad van State.

persinfo : Miet Deckers, woordvoerster van de minister-president - tel. 02 552 60 00 e-mail: persdienst.leterme@vlaanderen.be
---