Provincie Limburg

Reiziger tevreden over openbaar busvervoer in Limburg De bus krijgt het rapportcijfer 7,2

Reizigers die gebruik maken van de bus in Limburg zijn tevreden klanten. Ze waarderen het openbaar busvervoer met het rapportcijfer
7,2. Daarmee scoort Limburg gelijk met het landelijk waarderingscijfer voor vervoer per bus, tram en metro dat eveneens een 7,2 krijgt. Dit blijkt uit de landelijke klantenbarometer openbaar vervoer. De barometer beschrijft het laatste kwartaal van 2005.

Sinds 2001 wordt jaarlijks een landelijk onderzoek gehouden naar de mening van de reizigers over het openbaar stads- en streekvervoer. In 2005 werden bijna 100.000 reizigers verdeeld over het hele land geënquêteerd. Reizigers geven rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Deze aspecten lopen uiteen van de kans op een zitplaats tot de sociale veiligheid.

De scores voor de verschillende concessiegebieden in Limburg lopen enigszins uiteen. De algemene waarderingen waren in 2005 als volgt: Noord- en Midden-Limburg: 7,1 (in 2004: 7,3)
Zuid-Limburg en Heuvelland: 7,4 (in 2004: 7,4)
Maastricht: 7,2 (in 2004: 7,4).

Daarmee is de waardering in Zuid-Limburg en het Heuvelland hoger dan het landelijk gemiddelde. Maastricht scoort gelijk aan het landelijk gemiddelde, en Noord- en Midden-Limburg 0,1 onder dat gemiddelde.

De reizigers gaven in de concessiegebieden Noord- en Midden-Limburg, Zuid-Limburg en Heuvelland aan, dat verbetering gewenst is met betrekking tot de frequentie, de informatie bij vertraging en de prijs. In Maastricht ziet de reiziger graag verbetering in de prijs, de informatie bij vertraging en de punctualiteit.

Waardering sociale veiligheid
In het onderzoek is ook de waardering van de veiligheid gemeten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar veiligheid algemeen, veiligheid tijdens de rit en veiligheid op de instaphalte.

De klantwaardering van de veiligheid was in de verschillende concessiegebieden als volgt:
Concessiegebied Veiligheid algemeen Veiligheid rit Veiligheid halte Noord- en Midden-Limburg 7,7 8,0 7,8 Zuid-Limburg en Heuvelland 7,9 8,3 7,8 Maastricht 7,8 8,1 7,7

De veiligheid in het openbaar vervoer ligt in Limburg ruim boven het landelijk gemiddelde. In 2005 stelde de Provincie Limburg ruim 350.000,00 subsidie beschikbaar voor de verbetering van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer in Limburg.

13-3-2006 15:25