tros

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 13-03-2006

Televisie
radar
Uitzending maandag 13 maart
Nederland 2 - 20.30 uur

Dierenartsen faciliteren laakbare hondenhandel

Uit een steekproef onder dertig dierenartsen, verricht door het TROS-consumentenprogramma RADAR, blijkt dat verreweg de meeste dierenartsen er geen enkel probleem mee hebben om de handel in honden uit het voormalig Oostblok mogelijk te maken.

Maar liefst 29 van de dertig dierenartsen is bereid om het buitenlandse paspoort van de puppies om te zetten in een Nederlands paspoort. Zeven dierartsen waren zelfs bereid dit te doen zonder de hondjes daadwerkelijk gezien te hebben. Door de hondjes een nieuw paspoort te geven, is niet meer te achterhalen dat de puppies afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Hongarije, Tsjechië of Slowakije. Het zou dierenartsen bekend moeten zijn dat handelaren de oorsprong van de hondjes graag willen verdoezelen.

De omstandigheden waarin de hondjes bij de broodfokkers in deze landen geboren worden, is te vergelijken met de bio-industrie, zoals RADAR vorige week maandag liet zien in een reportage. De hondjes worden vaak te jong bij de moeder weggehaald, de hygiëne schiet zwaar tekort en de moederhonden werpen gedwongen twee nestjes per jaar (ter vergelijking: normaal in een heel leven ongeveer drie keer). Volgens de Dierenbescherming zijn 70 procent van de puppies die in Nederland verkocht worden afkomstig uit Oost-Europa.

Vanavond toont RADAR aan welke hondenhandelaren zich met de handel in honden uit het Oostblok bezighouden en hoe zij hun consumenten voorlichten. Inmiddels blijkt een overweldigende kamermeerderheid er voorstander van te zijn om deze handel aan banden te leggen. In de uitzending van vanavond komen enkele concrete maatregelen aan de orde.

RADAR wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg.

Voor meer informatie: www.trosradar.nl