Socialistische Partij

Dekker moet snelle huurverhoging laten varen

13-03-2006 * Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens moet minister Dekker haar voornemen schrappen om de WOZ-waarde per 1 juli mee te laten tellen in de huur. Haar plan kan niet worden uitgevoerd zonder de wet te wijzigen, zo is gebleken. Volgens een juridisch advies dat door de Tweede Kamer is gevraagd blijkt dat de Wet Onroerende Zaken er alleen toe dient om de belasting vast te stellen, niet de hoogte van de huur.

Arda Gerkens Dekker wil per 1 juli aanstaande gedeeltelijk haar plannen voor liberalisering van het huurbeleid invoeren. Nu blijkt dat hiervoor een wetswijziging nodig is, roept de SP haar op om de datum van 1 juli te laten varen. Gerkens:"De plannen van Dekker hebben allerlei maatschappelijk ongewenste effecten, zoals hogere huren en meer zwarte wijken. Maar nu ook nog eens blijkt dat het staatsrechtelijk rammelt moet Dekker haar huiswerk over doen. Dit wordt anders een juridische chaos."

Dekker heeft om uitstel van het Kamerdebat gevraagd omdat zij haar voorstellen opnieuw in het kabinet wil bespreken. Gerkens wil dat het debat juist wel door gaat. "Veel mensen leven in onzekerheid. Zij zitten met de vraag of zij over een half jaar de huur nog wel kunnen betalen of moeten verhuizen. Die mensen hebben recht op duidelijkheid, minister Dekker kan hen niet nog weken of maanden laten bungelen." Zie ook:
* Stop Dekker