Gemeente Hellendoorn


Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Werkgebied Midden Overijssel voortvarend aan de slag met Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Hulp nodig in de huishouding? Of een kleine woningaanpassing waardoor u zelfstandig kunt blijven wonen? Of heeft u andere vragen op het gebied van welzijn, opvoeding en zorg?
Vanaf 1 januari 2007 kan iedereen daarvoor terecht bij de gemeente. De samenwerkende gemeenten in het gebied Midden-Overijssel doen er alles aan om dan ook daadwerkelijk klaar te zijn voor de klant. Voor het zover is, zullen de gemeenten samen met zorggebruikers en belangenorganisaties de behoeften inventariseren.

De Tweede Kamer heeft op 14 februari de wet behandeld, en hoewel de Eerste Kamer ook nog zijn fiat moet geven, zijn de gemeenten al volop bezig om alles in orde te krijgen voor het einde van dit jaar. Want het is een groot karwei waar we met zijn allen voor staan.

Om dat vele werk goed te doen, hebben de gemeenten Tubbergen, Wierden, Rijssen-Holten, Twenterand en Hellendoorn besloten de handen ineen te slaan. Inmiddels is de regionale stuurgroep zover, dat er een pakket voorstellen ligt dat aan de colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten voorgelegd kan worden. Samengevat komt dat erop neer, dat de gemeenten op hoofdlijnen kiezen voor eenzelfde aanpak (één loket voor de zorgvrager, gezamenlijke afspraken met zorgaanbieders). Daarbinnen kan iedere gemeente haar eigen accenten leggen. Ook is duidelijk dat de zorgvrager kan kiezen of hij huishoudelijke verzorging in natura wil of in de vorm van een zogeheten persoonsgebonden budget.

Gaan de vijf colleges en gemeenteraden akkoord met de voorstellen, dan treedt de volgende fase in werking: het omzetten van de gedachten en voorstellen in beleid en aanzetten tot de uitvoering.

De komende tijd zal ook veel aandacht worden besteed aan gesprekken met direct betrokkenen: zorggebruikers, zorgaanbieders en belangenorganisaties. Dit, om ervoor te zorgen dat er straks maatwerk geleverd kan worden.

Er is nog veel werk aan de winkel, voor iedereen die straks met de WMO te maken krijgt.
Maar we zijn er klaar voor, straks. Klaar voor de klant! Open Bijlage.pdf in nieuw window Bijlage.pdf