Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering keurt een wijziging goed van het samenwerkingsakkoord van 18 juni 2003 tussen de federale staat en de gewesten met betrekking tot de uitoefening van de geregionaliseerde bevoegdheden op het gebied van landbouw en visserij. Er wordt een hoofdstuk ingevoegd over de pachtwetgeving en de regionale bevoegdheden ter zake.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering tot operationalisering van het beleidsdomein 'Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid' (met uitzondering van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen).


* * *

Hoewel de meeste landbouwers gekeurd zaaizaad gebruiken, kunnen ze toch ook een deel van de oogst bewaren als uitgangsmateriaal voor een volgende inzaai op het eigen bedrijf. De landbouwer kan dan dit zaad eerst triëren en het al dan niet laten ontsmetten. Dit moet gebeuren door loonwerk omdat hoevezaad per definitie niet van eigenaar mag veranderen. Dit triëren van zaad tegen loon wordt momenteel geregeld door een KB maar is in Vlaanderen een marginale activiteit. Er zijn momenteel 16 operatoren erkend. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed over de loontriage van zaden van bepaalde soorten van landbouwgewassen die bestemd zijn om te worden ingezaaid. Het besluit wil ten eerste de strijd tegen de frauduleuze handel van teeltmateriaal verscherpen door de regelgeving te verstrengen en de landbouwers te responsabiliseren. Ten tweede zorgt het ook voor een administratieve vereenvoudiging. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Het investeringsbeleid ten aanzien van de landbouwsector is op een paar vlakken niet meer aangepast aan de actuele noden. De ontwikkelingen op andere vlakken (concurrentiepositie, arbeidsmarkt ...) en beleidsdomeinen (vergunningsbeleid, leefmilieu, productierechten ...) verantwoorden een gedeeltelijke heroriëntatie van het investeringsbeleid. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de steun aan de investeringen in de landbouw. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

In het kader van de uitvoering van het doelstelling-2 programma Limburg voor de periode 2000-2006 beslist de Vlaamse Regering tot co-financiering van het EFRO-project 'Geïntegreerd materiaalonderzoek ter ondersteuning van ontwikkeling en toepassingen van materiaalsystemen in de automobielsector - fase III (2006-2007)'. De subsidie bedraagt 585.500 euro.


* * *

De Vlaamse Regering erkent de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen Limburg en Vlaams-Brabant.


* * *

De Vlaamse Regering besliste eind april vorig jaar tot oprichting van het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof). Het Vinnof is een dochtervennootschap van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Toen werden drie investeringskanalen voorzien: matching funding met door Vinnof erkende zaaikapitaalfondsen, matching funding met innovatiesteun verstrekt door het IWT en innovatieve starters die zich rechtstreeks bij Vinnof aanmelden. De Vlaamse Regering beslist nu het tweede en derde investeringskanaal bij te sturen. Daarnaast wordt voorgesteld om een nog resterende schijf van de 75 miljoen euro voorzien voor het Vinnof in te brengen in de PMV, met als opdracht dit bedrag te reserveren voor de verdere financiering van het Vinnof.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en China. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering tot operationalisering van het beleidsdomein 'Internationaal Vlaanderen' per 1 april 2006.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de einddata van overgangsaccreditatie voor een aantal universitaire opleidingen. Een artikel in het Structuurdecreet stelt dat de Vlaamse Regering de nodige regelen aanneemt opdat de overgangsaccreditatie van omgevormde opleidingen die voortkomen uit meerdere oorspronkelijke opleidingen of onderdelen daarvan, of van gezamenlijk gevisiteerde opleidingen, op eenzelfde ogenblik eindigen. Dit heeft als grote voordeel dat een aantal opleidingen geclusterd kunnen worden om het accreditatieproces te doorlopen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de praktijkleraren in secundaire land- en tuinbouwscholen. Dit zijn extra betrekkingen bovenop de gewone lerarenomkadering. De bestaande regelgeving vertoont echter een aantal hiaten. Zo worden niet alle leerlingen van het studiegebied land- en tuinbouw bij de vaststelling van het aantal betrekkingen in aanmerking genomen. Ook het aantal betrekkingen staat niet in verhouding tot de continue verzorging van gewassen en vee. Ten slotte zijn de schommelingen in het leerlingenaantal vaak een bedreiging voor een minimale stabiliteit in het personeelsbestand. Het voorliggende besluit wil deze lacunes opheffen.


* * *

Scholen voor technologie en industriële technieken kunnen maar kwaliteitsvolle opleidingen geven indien ze beschikken over voldoende moderne en beveiligde machineparken. Machines zijn echter duur, waardoor scholen onvoldoende mogelijkheden hebben ze op regelmatige basis af te schrijven en te vervangen. De Vlaamse Regering stelt, na advies van de Raad van State, definitief een eenmalige subsidie in om scholen van het voltijds gewoon secundair onderwijs die minstens één van de studiegebieden auto, bouw, hout, koeling en warmte, grafische technieken en mechanica-elektriciteit organiseren, toe te laten te investeren in nieuwe uitrustingsgoederen of de beveiliging van bestaande uitrustingsgoederen.


* * *

Na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed tot vaststelling van de bij decreet te bekrachtigen decretale specifieke eindtermen 'topsport' - algemeen en technisch secundair onderwijs. Ze doet hetzelfde met het ontwerpdecreet tot bekrachtiging van decretale specifieke eindtermen 'topsport' - algemeen en technisch secundair onderwijs. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat het besluit van 27 janauri 2006 bekrachtigt over de invoering van een tijdelijk project voor vervangingen van korte afwezigheden, bedrijfsstages en mentorschap in het basis- en secundair onderwijs. Als leerkrachten vandaag ziek of afwezig zijn voor minder dan tien werkdagen, wordt hun vervanging doorgaans niet betaald door de overheid. De korte vervanging wordt dan vaak onbezoldigd opgenomen door een collega die dit bovenop zijn dagtaak doet of in de plage. Soms wordt er ook geen vervanger aangesteld en krijgen de leerlingen studie of worden zij samengezet in grotere klassen. Door extra middelen te voorzien voor de korte vervangingen worden er stappen gezet naar een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten en een verbetering van het comfort voor de leerlingen. Het besluit laat toe om scholengemeenschappen of groepen van scholen zelf een geresponsabiliseerd en soepel beleid te laten voeren voor deze korte vervangingen, op maat en in functie van de eigen lokale noden en prioriteiten. Het voorontwerp van bekrachtigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De vrije examenschool uit de provincie Vlaams-Brabant vraagt om niet langer examenschool te moeten zijn. De Vlaamse Regering keurt een besluit goed waarin een nieuwe vrije examenschool wordt aangeduid voor Vlaams-Brabant. In deze school kunnen kinderen, die huis- of privé- onderwijs gevolgd hebben, hun getuigschrift behalen.


* * *

In het kader van het lokaal onderwijsbeleid kent de Vlaamse Regering in totaal 639.000 euro subsidie toe voor de co-financiering van diverse projecten in Antwerpen, Gent, Mechelen en Genk.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit waardoor de modulaire structuur (opleidingsprofielen) van de opleidingen Nederlands, maatschappijoriëntatie, opstap Frans en opstap Engels van de basiseducatie als bijlage wordt toegevoegd aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet met de regeling van de basiseducatie voor laaggeschoolde volwassenen. De Centra voor Basiseducatie kunnen voor deze opleidingen erkende studiebewijzen uitreiken. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het wijzigingsbesluit goed over de mededeling van de vaste benoeming aan het departement Onderwijs. De huidige regelgeving voorziet dat een inrichtende macht elke financierbare of subsidieerbare vaste benoeming in het onderwijs aangetekend aan het departement Onderwijs moet meedelen met een formulier PERS 13 of 14. In de praktijk gebeurt dit niet altijd binnen de wettelijk voorziene periode. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor het betrokken personeelslid, omdat de vaste benoeming dan niet wordt erkend door de overheid en ook niet wordt gefinancierd of gesubsidieerd. Daarnaast worden de formulieren niet steeds volledig of correct ingevuld waardoor de formulieren moeten worden teruggestuurd. Met de ontwikkeling van de elektronische communicatie tussen de school en het departement Onderwijs via Edison, kunnen steeds meer papieren documenten worden afgeschaft of kunnen ze worden vervangen door een elektronische mededeling. Om de planlast verder te verminderen wil de Vlaamse Regering met het wijzigingsbesluit de papierstroom tussen de scholen en inrichtende machten enerzijds en de overheid anderzijds verder afbouwen.


* * *

Op grond van zijn deskundigheid in de beroepssector van de opleiding nautische wetenschappen en
scheepswerktuigkunde duidt de Vlaamse Regering Luc Degroote aan als effectief lid van de raad van bestuur van de Hogere Zeevaartschool. Hij vervangt Marc Van de Wal.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van Onderwijsdecreet XVI goed. Het bevat een aantal bepalingen die noodzakelijk zijn voor het opstarten van het schooljaar 2006-2007 en een reeks technische correcties van bestaande decreten. Het wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR en de SERV en op de agenda geplaatst voor onderhandelingen met alle betrokken actoren.


* * *

In het kader van het Vlaamse meerbanenplan beslist de Vlaamse Regering principieel tot invoering van de tewerkstellingspremie met als doel de activiteitsgraad van oudere werknemers in Vlaanderen in stand te houden en te verhogen. Ondernemingen krijgen via de tewerkstellingspremie een financiële tegemoetkoming in de loonkost indien zij ouderen aanwerven. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering kent 380.000 euro subsidie toe aan het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven voor de verdere uitbouw en de
kwaliteitsverbetering van het INTEGOnetwerk. Dat is een registratienetwerk van geïnformatiseerde huisartspraktijken met als doel een expansief register op te bouwen van de ziekten waarmee huisartsen in hun praktijk worden geconfronteerd, van de resultaten van laboratoriumtests en van voorgeschreven medische beeldvorming en geneesmidelen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Noordelijke ontsluiting van de internationale luchthaven van Zaventem'. Dit RUP bestaat uit twee aspecten: de noordelijke ontsluiting (weg en spoor) met luchthavengebonden regionaal bedrijventerrein in de poort internationale luchthaven van Zaventem en de infrastructuur voor
afvalwaterzuivering in Melsbroek.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

In uitvoering van het Kunstendecreet beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van kredieten naar diverse subsidieposten.


* * *

Jan Denolf volgt Dorian van der Brempt op als commisaris van de Vlaamse Regering bij het Vlaams Fonds voor de Letteren.


* * *

De medisch verantwoorde sportbeoefening van minderjarige sporters is een belangrijke bekommernis van de Vlaamse Regering. Tot nu toe werden enkel voor minderjarige wielrenners, duatleten, triatleten en motorcrossers sportspecifieke besluiten uitgevaardigd. Voor (minieme) wijzigingen van de regelgeving van deze sporttakken moest een lange juridisch-technische weg afgelegd worden. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, een kaderbesluit definitief goed met bepalingen over medisch verantwoorde sportbeoefening bij de deelname van minderjarigen aan sportmanifestaties, proeven, wedstrijden en opleidingen in bepaalde sporttakken. Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat alle minderjarige sportbeoefenaars in eender welke sporttak op gelijke wijze kunnen worden behandeld. Belangrijkste voordelen voor de sporters en de federaties zijn de responsa- bilisering, de zelfregulering, de snellere afhandeling bij wijziging van de reglementering en de vermindering van de administratieve lasten.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering herroept haar beslissing van 23 december 2005 om Leo Victor een projectleidersfunctie van N-niveau toe te kennen voor de modernisering van het overheidsapparaat, inzonderheid wat betreft e-government, ICT en telematica. Ze stelt Leo Victor wel aan als houder van een projectleidersfunctie van N-niveau voor het project 'upgrading van de Koningin Elisabethzaal'.


* * *

De Vlaamse Regering duidt drie effectieve en drie plaatsvervangende leden aan als vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest in de Commissie voor de erkenning van aannemers.


* * *

Dirk Albrecht en Jan Kamoen worden aangeduid als ondervoorzitters van respectievelijk de algemene kamer en van de kamer voor onpartijdigheid en minderjarigen van de Vlaamse Regulator voor de Media.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel sommige bepalingen van de decreten over de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005. In het voorontwerp van wijzigingsdecreet worden drie regelgevende initiatieven samengebracht. De eerste grote doelstelling van het voorontwerp is het verruimen van de bestaande categorie van 'kabelradio-omroepen' tot 'netwerkradio-omroepen'. Hiermee wordt bedoeld radio- omroepen die hun programma's uitsluitend via kabel, radio- en/of televisieomroepnetwerk doorgeven. Deze netwerkradio-omroepen hebben geen zendvergunning nodig maar moeten wel worden erkend door de Vlaamse Regulator voor de Media. Een tweede aanpassing heeft betrekking op de criteria voor de erkenning van particuliere lokale radio-omroepen. De Vlaamse Regering verleent voortaan de erkenning op basis van de concrete invulling van de informatie over het verzorgingsgebied en de aantoonbare en beschreven band die is opgebouwd met de lokale gemeenschap. Een derde wijziging heeft betrekking op de verplichting van de omroepen om hun oproepsignalen gedurende twee maanden te bewaren. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Mediaraad en aan de SERV.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

In het kader van federale voorstel tot
'Samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, het Vlaamse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest inzake geluid en luchtvaarterfdienstbaarheden rondom de luchthaven van Brussel-Nationaal' neemt de Vlaamse Regering kennis van de stand van zaken van het dossier.


* * *

In het kader van de hervorming van de watersector hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan een besluit dat de regels vastlegt met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke
saneringsverplichting en het vaststellen van de zoneringsplannen met aanduiding van collectieve of individuele afvalwaterzuivering. Dit besluit beoogt enerzijds duidelijkheid te scheppen in verband met de verantwoordelijkheden en in de taakverdeling van de diverse betrokken overheden. Anderzijds wil men zekerheid en duidelijkheid creëren voor de burgers en bedrijven omtrent de gebieden waar collectief zal worden gesaneerd en die gebieden waar individueel moet worden gesaneerd.


* * *

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het wijzigingsbesluit goed bij het besluit van 29 maart 2002 over de
openbaredienstverplichtingen ter bevordering van rationeel energiegebruik. De wijzigingen betreffen onder meer de energiebonactie. Om ervoor te zorgen dat de bedeelde spaarlampen in de tweede fase maximaal nuttig worden gebruikt, moet er volledige keuzevrijheid worden geboden inzake het type spaarlamp. De netbeheerder zal in mei 2006 aan ieder Vlaams gezin één of meerdere kortingbonnen met een waarde van 5 euro uitdelen voor de aankoop van een spaarlamp. De kortingbon kan voor het einde van 2006 ingeruild worden bij winkels die spaarlampen verkopen. Een andere wijziging betreft de verplichting van de netbeheerder om een
energieboekhoudsysteem aan te bieden aan onderwijsinstellingen, welzijns- en gezondheids- voorzieningen. In dat systeem moeten zowel elektriciteits-, gas-, water als stookolieverbruik worden opgevolgd. In deze instellingen is er een groot energie- besparingspotentieel aanwezig. Dikwijls is er echter onvoldoende (technische) kennis om het aanwezige potentieel te benutten en zijn deze instellingen onvoldoende vertrouwd met het beheer en de interpretatie van energiegegevens. Een inzicht in het energieverbruik en de daarmee gepaard gaande kosten, zal dikwijls leiden tot eenvoudige ingrepen die slechts beperkte investeringen vereisen.


* * *

De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de oprichting van sectorale bodemsaneringsfondsen. Bepaalde bodemverontreinigingen zijn sectorgebonden. Deze sectoren willen de saneringskosten spreiden en een financieringssysteem opzetten dat gedeeltelijk of geheel door de sector zelf kan worden georganiseerd. Naast de spreiding van de saneringskosten zouden de bodemsaneringsfondsen ook aangepaste en eenvoudige administratieve procedures aanbieden en instaan voor een degelijke kennisopbouw inzake gelijkaardige bodemverontreinigingen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit met de delegatie van sommige bevoegdheden voor de organisatie van de gemeenteraads-, districtraads-,
provincieraadsverkiezingen en de verkiezingen van de raad voor maatschappelijk welzijn aan de Vlaamse minister bevoegd voor binnenlandse aangelegenheden. Het geeft hem de mogelijkheid om een aantal besluiten en modellen van formulieren vast te stellen, zoals bijvoorbeeld de voordrachtsakte van kandidaten.


* * *

De Vlaamse Regering kent 610.000 euro subsidie toe aan Babel, de Vlaamse Tolkentelefoon vzw voor het werkjaar 2006. Een deel gaat naar de exploitatie van de tolkentelefoon, een ander deel naar een project 'Centrale ondersteuningcel vor tolk- en vertaaldiensten voor het uitbouwen en uitvoeren van een kwaliteitstraject'. De tolkentelefoon biedt gratis telefonische tolkhulp aan hulp- en dienstverlenende organisaties onder Vlaamse bevoegdheid.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van 2 april 2004 over de EVA Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn.


* * *

Op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met een aantal geformuleerde beperkingen stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp-KB over het rijbewijs voor voertuigen van categorie B. In het ontwerp-KB worden een aantal wijzigingen voorgesteld met betrekking tot de rijopleiding en het behalen van een rijbewijs met als doel de jonge bestuurders op te leiden via een meerfasensysteem, waarbij zij stap voor stap meer ervaring en meer participatie in het verkeer opdoen. Dit alles zou hen meer voertuigbeheersing en vaardigheid inzake riciso-inschatting moeten geven.


-----
einde

-----


---