Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zhaoqin Peng op voorsprong tegen Pia Cramling op WK-dames

Tweede ronde
Zhaoqin Peng heeft zich een goede uitgangspositie verschaft om door te dringen tot de derde ronde van het WK voor vrouwen in het Russische Ekaterinenburg. Tegen de favoriet geachte Pia Cramling wist zij de eerste partij met zwart in de tijdnoodfase in haar voordeel te beslissen. Morgen heeft zij met wit genoeg aan remise om door te gaan.
---

Peter van den Heuvel beste studie oplosser

Afgelopen weekeinde won Peter van den Heuvel in Nunspeet de elfde editie van de jaarlijkse ARVES Oploswedstrijd. Dit is de enige wedstrijd in de wereld die uitsluitend gewijd is aan eindspelstudies. Peter werd daarmee de opvolger van Daniel Stellwagen en de Zweedse IM Axel Ornstein, die dit evenement op hun naam schreven in resp. 2003 en 2004.

In Nunspeet verschenen 14 deelnemers aan de start. Zij hadden de zware taak om in slechts 90 minuten vijf studies op te lossen. Geen sinecure getuige het oplossingspercentage van 46 procent. Peter haalde bij twee studies van de Engelsman Bent uit 1950 het volle pond en was ook de beste in een verraderlijk pionneneindspel van Archakov en Zinar. Daarmee legde hij een solide basis voor zijn eindzege met 41 van 64 mogelijke punten.
Runner-ups waren twee buitenlandse oploscracks, Michael Pfannkuche uit Duitsland (een tweevoudig oud-wereldkampioen in deze discipline) en Michel Caillaud uit Frankrijk met resp. 37 en 33 punten. De studiegrootheden Yochanan Afek en Harold van der Heijden (met 31 en 29 punten) waren met name in het pionneneindspel het spoor kwijt geraakt. Zesde werd viervoudig ARVES-kampioen Marcel van Herck uit België.

Wie zelf eens een poging wil wagen en zich wil meten met de oplostop kan hier de vijf opgaven downloaden, inclusief de oplossing.

René Olthof