Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (13/03)

OOSTERHOUT NB, 13 maart 2006

Agenten nemen rijbewijs af van dronken automobilist

DRIMMELEN: Een 35-jarige inwoner van Drimmelen raakte zijn rijbewijs vanwege het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen hem op 12 maart om 02.15 uur rijden over de Havenkade in Drimmelen. Het rijgedrag van de man was aanleiding voor een nadere controle. Hij bleek onder invloed te zijn en werd om die reden gearresteerd. De ademanalyse in het politiebureau gaf een resultaat van 585 ug/l. Bij een dergelijk hoge uitslag wordt het rijbewijs ingevorderd. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Bij een Beginnend Bestuurder ligt die grens lager, namelijk al bij 350 ug/l. Daarnaast is er uiteraard ook proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van 6 uren uitgereikt.

Bekeuring voor bevroren voorruit

OOSTERHOUT: Een 26-jarige Oosterhouter ging op de bon omdat hij de voorruit van zijn auto niet ijsvrij had gemaakt. Agenten zagen hem rijden op 12 maart om 03.45 uur op de Lijndonk. De man reed met zijn hoofd door het geopende portierraam gestoken. Kennelijk om op die manier toch nog enig zicht te hebben. Toen de agenten hem duidelijk maakten dat hij moest stoppen, botste hij met zijn rechter voorwiel op het trottoir. Hij kreeg proces-verbaal omdat hij vanwege zijn gedrag het verkeer in gevaar bracht.

Mobiele bouwkraan gestolen

OOSTERHOUT: Vanaf een bouwplaats aan het Innovatiepark in Oosterhout is een mobiele bouwkraan gestolen. De diefstal vond plaats tussen zondag 12 maart 16.00 uur en maandag 13 maart 07.00 uur. Het gevaarte stond tussen genoemde tijdstippen op de in verband met bouwactiviteiten. De mobiele kraan is van het merk Demag, blauw van kleur en voorzien van het Nederlandse kenteken BN-HL-49. Om bij de kraan te komen hebben de dieven het hekwerk rond het bouwterrein geforceerd. De politie heeft een aangifte opgenomen en de kraan internationaal als gestolen gesignaleerd.

Vermoedelijke woninginbreker op heterdaad betrapt

WAALWIJK: Een 36-jarige man uit Drunen is op zondagavond 12 maart onder verdachte omstandigheden opgepakt. De man werd rond 22.20 uur gesignaleerd in de tuin van een woning aan de Geerde in Waalwijk. Een buurtbewoner ging achter de verdachte man en volgde hem. Op een gegeven moment zat de verdachte in de tuin van zijn achtervolger, terwijl hij daar niets te zoeken had. Dat was reden voor de man om in te grijpen en de verdachte te arresteren. Daarbij kreeg hij verschillende doodsbedreigingen van de verdachte te horen. De arrestant werd overgedragen aan de gewaarschuwde politie, waarbij de buurtbewoner aangifte deed van de bedreigingen. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld. De politie onderzoekt of hij daadwerkelijk bij inbraken of pogingen daartoe betrokken is geweest.

Beginnende bestuurders kijken te diep in het glaasje

HANK: In de nacht van zondag 12 maart op maandag 13 maar controleerde de politie op de Kerkstraat in Hank de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 01.00 uur. De automobilist bleek een zogenaamde ´beginnend bestuurder´ te zijn. Het ging om 20-jarige inwoner van Werkendam. De jongeman had alcohol gedronken en moest om die reden mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. Een beginnend bestuurder is al strafbaar bij 88 ug/l. De ademanalyse gaf een uitslag van 130 ug/l. Dit betekende dus een proces-verbaal, registratie van het misdrijf en een rijverbod.

WERKENDAM: Voor de derde keer in 1½ jaar tijd liep een 21-jarige Werkendammer tegen de lamp. Maandag 13 maart 2006 betrapten agenten hem, kort na middernacht, beschonken achter het stuur van zijn auto. Hij reed toen op de Dijkgraaf Den Dekkerweg. De ademanalyse gaf een uitslag van 285 ug/l. De jongeman kreeg proces-verbaal en een rijverbod. De agenten deden verder een verzoek aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen. Dit gezien de staat van dienst van deze ´beginnend bestuurder´

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Bij een Beginnend Bestuurder ligt die grens lager, namelijk al bij 350 ug/l.

Voor alle duidelijkheid: een beginnend bestuurder is iemand nog geen vijf jaar zijn rijbewijs heeft. De leeftijd van de bestuurder speelt daarbij geen rol. Daarnaast geldt dezelde regeling geldt voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.

Auteur: Jeroen Steenmeijer