Provincie Zuid-Holland

Provincie motor achter woningbouwprojecten

Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) blijkt de motor van veel woningbouwprojecten. Dat staat in een publicatie over de ISV 1 (periode 2000 t/m 2004), die vandaag aan minister Dekker van VROM is aangeboden door bestuurslid Marc Calon van het Interprovinciaal Overleg. In de provincie Zuid-Holland zijn tot dusver in 69 gemeenten 28.000 woningen gebouwd of verbeterd dankzij ISV.

Een voorbeeld is het project Herstructurering Oranjebuurt in Lisse. 150 verouderde woningen zijn gesloopt. In overleg met bewoners zijn daar 258 hoogwaardige nieuwe woningen voor in de plaats gekomen. Het gaat om appartementen en eengezinswoningen, huur en koop, voor een belangrijk deel levensloopbestendig. De meergezinswoningen hebben zonneboilers en zonnecellen. Verder is er zelfstandige woonruimte voor 14 verstandelijk gehandicapten, die worden begeleid door stichting "Het Raamwerk". Er zijn 3 nieuwe waterpartijen, een nieuwe speeltuin, een halfondergrondse parkeergarage, en voetgangers en fietsers hebben ruim baan. Bijzonder is het centrale plein boven de parkeergarage. Al met al een kwaliteitsslag.

Met ISV wordt de leefbaarheid in steden en dorpen vergroot. Het gaat om wijken van voor en vlak na de oorlog. Daar kunnen de woningvoorraad, de openbare ruimte, groen en water, voorzieningen op het terrein van zorg en welzijn, vervoersknooppunten en de cultuurhistorische kwaliteiten worden verbeterd. De middelgrote en kleine gemeenten ontvangen het ISV van de provincies, omdat die op het juiste schaalniveau werken en met kennis van zaken gemeenten kunnen helpen. Menig project is daardoor versneld uitgevoerd. De 30 grootste gemeenten in Nederland, waaronder Den Haag en Rotterdam, ontvangen het geld direct van het Rijk.

Extra inspanningen

Provincies doen meer dan alleen hun wettelijke taken en steken ook geld uit eigen middelen in de projecten van ISV. Nu loopt de tweede ISV-periode, (2005 t/m 2009). Tot nu toe heeft de provincie Zuid-Holland circa 17 miljoen euro toegekend aan zeven stedelijke vernieuwingsprojecten, 2 bodemprojecten en 33 geluidssaneringsaanvragen. "Zuid-Holland staat midden in een grote stedelijke vernieuwingsoperatie, waardoor veel kernen meer kwaliteit kunnen krijgen. Een ontwikkeling die de provincie toejuicht, maar waarbij we tegelijkertijd constateren dat er eigenlijk te weinig geld is voor stedelijke vernieuwing," aldus verantwoordelijk gedeputeerde Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Asje van Dijk.

"De projecten die door ons zijn gehonoreerd omvatten vernieuwingsprojecten in oude wijken waarbij nieuwbouw, zorgwoningen en culturele voorzieningen, parkeergelegenheden, groen en water beter worden ingepast. Vaak gaat het ook om een verdichting van de bebouwde kommen. Daarmee ontstaat een vernieuwingsimpuls waardoor leefbaarheid wordt gegarandeerd."

De provincies willen ook voor ISV 3 (vanaf 2010) voldoende middelen van het Rijk krijgen om het succes van de stedelijke vernieuwing voort te zetten.

De publicatie in haar geheel en een lijst met de projecten die in deze tweede ISV-periode in Zuid-Holland aan de beurt komen, zijn op aanvraag beschikbaar.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22