Socialistische Partij

Van Geel volgt advies SP en opent Meldpunt Asbest

13-03-2006 * Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft toegezegd nog dit voorjaar een centraal Meldpunt Asbest te openen. Hij doet dit op aanraden van de SP, die al vanaf begin jaren '70 intensief betrokken is bij asbestkwesties en jarenlange ervaring heeft met communicatie hierover.

Uit onderzoek blijkt dat op 70% van alle Nederlandse boerderijen asbest aanwezig is. Ook in naoorlogse woningen is veel asbest verwerkt, vooral in gevelbekleding, leidingen en isolatie. Dat asbest gevaarlijk is weet vrijwel iedereen, maar weinigen weten wat je moet doen als je asbest aantreft. Van Geel volgt het advies van Tweede-Kamerlid Krista van Velzen van de SP, die zich al jaren bezig houdt met kwesties rond asbestvervuiling, de gezondheidsrisico's en sanering van vervuilde gebieden en gebouwen. Zij gaf Van Geel onder meer de aanbeveling mee om een uitgebreid onderzoek te doen naar asbestvervuiling en een Meldpunt Asbest op te richten.

Van Velzen is blij dat Van Geel deze aanbevelingen ter harte heeft genomen, maar blijft er op wijzen dat de staatssecretaris nog een belangrijke taak heeft te vervullen: het aanspreken van asbestproducent Eternit op haar verantwoordelijkheid. Het bedrijf zou volgens het SP-Kamerlid als belangrijkste vervuiler de sanering van verontreinigde bodems, wegen en paden moeten betalen. Het bedrijf gaf in het oosten van het land onder meer jarenlang gratis asbest weg om paden mee te verharden, waardoor zeer grote gebieden werden verontreinigd met het kankerverwekkende materiaal. Eternit bleef dit ook doen nadat de gezondheidsrisico's bekend waren gemaakt. Zie ook:
* Dossier Asbest