Ingezonden persbericht


Schrijvers presenteren hun favoriete film in:

De Wijde Blik: Herman Brusselmans en Manhattan (Woody Allen)

Maandag 13 maart 2006, aanvang 21.00 uur, entree E 8,-/ E 7,-

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

reserveren (030) 232 04 52

"Er zijn weinig Jan Cremer-achtige figuren zoals ik, met een dosis rock 'n roll en een dosis absurditeit, een dosis branie en een dosis kwetsbaarheid." Aldus Herman Brusselmans (1957) in een interview met Trouw. Met zijn omvangrijke, absurdistische oeuvre én zijn rock 'n roll-imago (de langharigste schrijver van Vlaanderen, die zichzelf de 'Mooie Jonge Oppergod' noemt) heeft Brusselmans inderdaad een unieke plaats verworven in de literatuur. Zijn nieuwste roman heet 'De dollartekens in de ogen van Moeder Theresa'. Zijn (snoezige) hondje heet Eddy, maar zijn vorige hondje Woody blijft 'zijn godin'. En zijn favoriete film is van een andere Woody: we hebben het over 'Manhattan', van Woody Allen. "Ik wil de mallotigheid creëren met taal,'' zo formuleerde Brusselmans eens zijn literaire missie. Voelt hij zich daarom verwant met de vermaarde filmmaker?

In 'Manhattan' (1979, die ook kan worden gezien als een cinematografische ode aan New York) speelt Allen zelf de rol van Isaac Davis. Hij is 42 jaar en - uiteraard - verwikkeld in allerlei relatieperikelen. Hij is gescheiden, heeft een relatie met de 17-jarige Tracy en wordt vervolgens verliefd op Mary (Diane Keaton), de minnares van zijn beste vriend. Volgens critici is 'Manhattan' hét meesterwerk van Woody Allen, de onnavolgbare regisseur van tragikomische, psychologische en neurotische relatiefilms.

Nog een laatste citaat van onze Vlaamse vriend: "Ik heb me er ooit het hoofd over gebroken hoe het komt dat ik nooit honderdduizend lezers bereik. Ik heb besloten dat er gewoon geen honderdduizend mensen bereid zijn te appreciëren wat ik doe. Dat is prima zo". Dat vinden wij ook: er passen immers maar 106 mensen in zaal 2 van het Louis Hartlooper Complex!

'De Wijde Blik' is een initiatief van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) en de Louis Hartlooper Stichting. Het programma is wel te karakteriseren als 'maak uw vrienden deelgenoot van een film waarvan u wilt dat zij hem zien. En vertel ze waarom u vindt dat zij deze film moeten zien!'. 'U' is in dit geval een bekende Nederlandse of Vlaamse schrijver en ' helaas ' dat 'vertellen' gebeurt pas nadat u al heeft besloten om de film te gaan zien en uw kaartje heeft gekocht(!). Maar dit persoonlijk cachet en de visie van een man of vrouw die zijn sporen (dit keer in de literatuur) ruim heeft verdiend, geeft alle vertrouwen in een goede keuze.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Claire Leo

voor

SLAU en Louis Hartlooper Stichting

030-2318376/030-2320451


---- --