Ingezonden persbericht


Laguna Seca brengt geen succes voor A1 Team Nederland

Laguna Seca, 12 maart 2006

A1 Team Nederland heeft tijdens de A1 Grand Prix op Laguna Seca puntloos gebleven. Na een veertiende plaats in de Sprintrace zag het team de finishvlag niet tijdens de hoofdrace.

Wisselvallige weersomstandigheden maakten de condities op Laguna Seca er niet makkelijk op. Als eerste werd de warm up uitgesteld tot vlak voor de start van de Sprintrace, omdat de omstandigheden op de baan het schema overhoop hadden gegooid. Toen de teams op de startgrid stonden begon het vervolgens weer hard te regenen en A1 Team Nederland ging, net als alle andere teams, over op regenbanden. In de Sprintrace zelf kon Verstappen geen echte vorderingen maken. Zware omstandigheden, een drijfnatte baan en spins zorgden ervoor dat A1 Team Nederland genoegen moest nemen met een veertiende plaats.

Vanaf die positie begon A1 Team Nederland aan de hoofdrace. Inmiddels was het helemaal droog op Laguna Seca. In het begin was de baan nog wel nat, maar deze droogde snel op. Verstappen had weer een superstart en wist meteen op te rukken naar een achtste plaats. Net na de vroege pitstop van het team, waarbij men naar slicks ging, kwam de safety car in de baan. Tijdens die safety car situatie zou Jos Verstappen ingehaald hebben onder een gele vlag. A1 Team Nederland kreeg een drive through penalty. Toen Jos Verstappen naar binnen kwam, reed hij bij het inrijden van de pitstraat iets te hard. Nadat Verstappen naar buiten reed kreeg het team meteen weer een drive through. Verstappen kwam direct weer naar binnen, zette de auto bij het team en stapte direct uit. Daarmee was de race voor A1 Team Nederland voorbij.

Verstappen, die begrijpelijk niet in de beste stemming was door het verloop van de races vandaag, was verbaasd over de uitgedeelde straf. "Ik zou ingehaald hebben onder een gele vlag tijdens de eerste ronde van de safety car situatie. Toen ik langs de uitgang van de pitstraat reed, kwam Tsjechie net naar buiten na hun stop. Ik zat ernaast en ging voor Tsjechie de tweede bocht in. Ik heb geen gele vlag gezien bij bocht twee en was dan ook erg verbaasd dat de officials een drive through uitdeelden. Bij het inrijden van de pitstraat voor mijn drive through heb ik mogelijk iets te hard gereden. Als je dan meteen weer een straf krijgt heeft het niet echt veel zin meer om nog door te rijden. Bovendien had ik door het contact met Brazilie erg veel speling in het stuur".

Teambaas Jan Lammers kon wel begrijpen dat Verstappen na het krijgen van twee drive through penalties uitstapte "Je moet in principe nooit opgeven, maar onder deze omstandigheden kan ik het me wel voorstellen. Jos is nou eenmaal iemand met temperament, dat vinden we allemaal geweldig. Dat is geweldig bij inhaalmanoevres en acties.Als er dan zoiets gebeurt dan heeft hij ook dat temperament, dat moet je nou eenmaal accepteren. Ik denk ook niet dat het veel uit had gemaakt als hij was doorgereden. Wat de straffen betreft zijn we de feiten nog aan het nakijken. We moeten kijken of de data klopt, het zal een grensgeval zijn en uiteraard neigen we van mening te zijn dat het gewoon een verkeerde beslissing was. We moeten dat eerst checken. Op het moment dat we de tweede drive through kregen was de race voor ons over. Als blijkt dat het de verkeerde beslissing was van een official dan moeten we gaan kijken wat we kunnen doen. Misschien is het zo dat als officials een fout maken bij een beslissing, dat die ook een boete of straf kunnen krijgen. Het hele weekend voor ons was moeilijk. Hier zijn we niet voor gekomen. De schade moeten we na dit weekend gaan opnemen. Straks kan het misschien allemaal een stuk beter zijn als we naar China gaan".

De beide races van vandaag werden gewonnen door A1 Team Mexico. Frankrijk, vooraf al vrijwel zeker van de titel, pakte door met een tweede plaats in de Sprint race de eerste World Cup of Motorsport.

Over twee weken is de laatste race van het eerste seizoen A1 Grand Prix, op het circuit van Shanghai in China. Ondanks het puntloze weekend blijft A1 Team Nederland vijfde in het kampioenschap en omdat ook Brazilie geen punten scoorde heeft het nog steeds goed uitzicht op de vierde plaats.

Bezoek voor rechtenvrij beeldmateriaal www.A1teamnedfoto.nl Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@A1teamned.com