Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland

Zwolle, 13 maart 2006

AANHOUDINGEN VOOR OPLICHTING MET VAKANTIEHUISJES

In een onderzoek van de Bovenregionale Recherche zijn op woensdag 1 maart, op verzoek van de Nederlands autoriteiten, een 45-jarige man en een 36-jarige vrouw in Duitsland aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting door verhuur van vakantiewoningen in Hongarije. Het totale schadebedrag is ruim E 58.000,-.

Het Nederlandse stel verhuurde vakantiewoningen in Hongarije aan hoofdzakelijk groepen jongeren van rond de 20 jaar. In de meeste gevallen werd er via internet geboekt. Na een eerste aanbetaling werd het restant van de reissom overgemaakt op de privé-rekening van de vrouw. De vakantie werd vervolgens afgeblazen doordat, volgens een brief van het reisbureau van de verdachten, een tussenpersoon er met het geld vandoor was gegaan.

De strafbare feiten zijn gepleegd in de periode september 2004 tot en met juli 2005. In dit onderzoek zijn in heel Nederland 58 aangiften gedaan en is er sprake van 266 gedupeerden.

Beide verdachten zijn ingesloten en op donderdag 9 maart overgedragen aan de Bovenregionale Recherche. Ze zijn vrijdag 10 maart voorgeleid bij de rechtercommissaris in Zutphen, die de bewaring voor 14 dagen heeft bevolen. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad.


Noot voor de redactie (