Voedsel en Waren Autoriteit

Risicobeoordeling tuberculose via groenten

13 maart 2006 - nieuwsbericht

Bij drie medewerkers van een internationaal opererend overslagbedrijf van groenten en fruit is open tuberculose vastgesteld. Het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft dit incident onderzocht en vastgesteld dat het risico op besmetting via groenten en fruit voor de consument verwaarloosbaar is.

Advies van de Directeur Bureau Risicobeoordeling

onderwerp

Risico voor de consument van de mogelijke aanwezigheid van Mycobacterium tuberculosis op groenten.

datum 9 maart 2006

Aanleiding
Bij drie medewerkers van een internationaal opererend overslagbedrijf van groenten en fruit is open tuberculose vastgesteld.

Vraagstelling
Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft aan het Front Office RIVM-RIKILT de volgende vragen voorgelegd:

§ Hoe groot is de kans dat groenten die door de met open TBC geïnfecteerde medewerkers zijn behandeld met M. tuberculosis zijn besmet?

§ Wat is het risico voor de consument en verhandelaren die met eventueel geïnfecteerde groenten in aanraking komen?

Antwoorden
De conclusies van het RIVM zijn dat:

§ Niet kan worden uitgesloten dat M. tuberculosis op producten is terechtgekomen.

§ Het risico voor de consument als verwaarloosbaar gezien moet worden.

De risicobeoordeling van het RIVM waarop deze conclusies gebaseerd zijn vindt u als bijlage bij dit advies.

Overwegingen
De conclusies van het RIVM zijn goed onderbouwd voor de meest logische scenario's voor behandeling en consumptie van mogelijk met M. tuberculosis besmette groenten. Een onbesproken, maar erg onwaarschijnlijk, scenario is dat er tijdens het wassen van rauwe tomaten, komkommers of fruit een aërosol ontstaat besmet met M. tuberculosis, die vervolgens ingeademd wordt, of dat gebruik van een blender een vergelijkbaar effect heeft. In theorie is de kans op infectie dan groter dan via het maagdarm kanaal.

Advies
De kans dat een consument een infectie met M. tuberculosis oploopt als gevolg van het verwerken en nuttigen van besmette groenten of fruit is verwaarloosbaar. Daarom is het niet nodig producten uit de handel te nemen. Desondanks is het ongewenst dat werknemers met open TBC in direct contact komen met groenten en fruit.

Indien in de nabije toekomst zich een ander geval van TBC voordoet moet in samenwerking met de GGD's nagegaan worden of dezelfde stam van M. tuberculosis verantwoordelijk is. De daarvoor noodzakelijk typering wordt bij iedere nieuwe casus door de GGD verricht. Mocht dezelfde stam bij andere patiënten gevonden worden, dan moet onderzocht worden of besmette groenten of fruit een vector geweest kunnen zijn. Deze informatie moet bij eventuele vergelijkbare gevallen in de toekomst in de overwegingen meegenomen worden van de dan te maken risicobeoordeling.

Voedsel en Waren Autoriteit
prof. dr. E.G. Schouten
Directeur Bureau Risicobeoordeling


---- --