Gemeente Amsterdam

Directie Communicatie

Persbericht

Gemeentelijke onderscheiding uitgereikt

Op zaterdag 11 maart jl. heeft het College van B&W van de gemeente Amsterdam de Jubileumpenning verleend aan De Amsterdamse Tramharmonie. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse concert in het Concertgebouw.

De Amsterdamse Tramharmonie (ATH) viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Het orkest bestaat uit amateur-muzikanten uit Amsterdam en omstreken en kan zich meten met de beste orkesten van Nederland. Op 3 augustus 1906 werd de harmonie opgericht door medewerkers van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB). De muzikanten bestaan niet meer alleen uit werknemers van het GVB, maar moeten wel nauwe banden met het bedrijf hebben. Het orkest verzorgt een aantal keer per jaar concerten in en rond Amsterdam en levert hiermee een unieke bijdrage aan de Amsterdamse muziekcultuur met als hoogtepunt het concert in het Concertgebouw. Elk jaar werken hier bekende solisten aan mee. Dit jubileumjaar staan er meerdere operaconcerten in en rond Amsterdam gepland en een concertreis naar Valencia. Het orkest heeft een aantal geslaagde projecten afgerond. Zo heeft de tramharmonie in 1997 een CD opgenomen, getiteld: Rhapsodie Roumaine. Hieraan verleende de bekende violiste Vera Behts haar medewerking. Verder maakte het orkest in 1999 een succesvolle muzikale trip naar Curaçao.

De Jubileumpenning wordt gegeven aan Amsterdamse verenigingen, stichtingen of instellingen die een bijzonder jubileum vieren, vanaf het 50-jarig bestaan.

Pb-042