Gemeente Winterswijk


Winterswijk tweede bij verkiezing 'Beste markt van Nederland'

13-03-2006

Winterswijk - De Winterswijkse weekmarkt is op de tweede plaats geëindigd bij de verkiezing tot 'Beste markt van Nederland 2005'. Dit is vanochtend bekendgemaakt door de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. De markt van Elburg werd uitgeroepen tot 'Beste markt van Nederland', Twello behaalde de derde plaats. De verkiezing 'Beste Markt van Nederland' is een initiatief van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel en vond dit jaar voor de twaalfde maal plaats.

In het juryrapport worden een aantal positieve punten genoemd over de Winterswijkse Weekmarkt. Zo heeft deze een grote uitstraling naar de regio en vooral Duitsland. Maar ook is er sprake van een goede overlegsituatie en betrokkenheid van gemeente naar kooplieden. Verder is de optimale ligging van het marktterrein een positief punt en dat het mogelijk is voor kooplieden eigen materiaal te gebruiken. Ook de stormankers voor slecht weer en het gratis parkeren worden als positief genoemd. Winterswijk kreeg ook een aantal aanbevelingen mee waaronder het optimaliseren van de bestrating. Maar ook moeten kooplieden gemotiveerd worden betere zeilen te gebruiken. Een andere aanbeveling is om losliggende elektrische kabels beter af te dekken met matten en dan vooral de seizoensplaatsen. Verder werd nog aanbevolen de anciënniteit (opvolging) te regelen en om een consument deel te laten nemen aan de marktcommissie.

Werken aan verbetering
De gemeente en de marktvereniging werken continue aan verbetering. Zo is de Marktverordening begin 2005 herzien. Verder is de elektriciteitsvoorziening in 2003 vernieuwd en uitgebreid en is er een groot aantal stormankers in de bestrating aangebracht. Het gebruik van eigen materiaal wordt al enkele jaren in principe (met vergunning) toegestaan. Per 1 januari van dit jaar wordt het zogenaamde reclamegeld in het marktgeld verrekend zodat de heffing hiervan via de gemeente loopt. Met alle verbeteringen die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd voldeden we aan alle criteria om mee te dingen naar de verkiezing tot beste markt. Ook de aanbevelingen die de jury in het juryrapport heeft gedaan zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk gerealiseerd. De bestrating wordt nog dit jaar aangepakt, de losliggende kabels worden al afgedekt en ook het punt van de anciënniteit is inmiddels gerealiseerd. De marktvereniging pakt de aanbeveling over het motiveren van kooplieden om betere zeilen te gebruiken op en ook de deelname van een consument in de marktcommissie wordt nog besproken.

College bezoekt markt
Op zaterdag 18 maart brengt een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan de warenmarkt om het bestuur van de marktvereniging te feliciteren met het behalen van deze prijs.