GroenLinks

GroenLinks: vraagtekens bij uitzetting Syriër door Amerikanen via Schiphol

CIA-vluchten 13 maart 2006

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg en kamerlid Marijke Vos willen dat de regering onderzoekt waar de Syriër Al-Musa zich bevindt, die door de Amerikanen via Schiphol naar Syrië is getransporteerd. Op eerdere vragen antwoordde de regering vorig jaar dat de transit niet, zoals gebruikelijk, was aangemeld door de Amerikaanse autoriteiten.

Wel is "van Amerikaanse zijde meegedeeld dat genoemde persoon daadwerkelijk is uitgezet en begeleid door twee Amerikaanse functionarissen."

In het licht van de recente ontdekkingen over CIA-activiteiten waarbij Europese luchthavens soms als tussenstop worden gebruikt, wil GroenLinks dat onder meer onderzocht wordt wat de functie was van deze Amerikaanse functionarissen.

Al-Musa werd op 19 januari 2005 door de Verenigde Staten via Schiphol uitgezet naar Syrië. Amnesty International deed een urgent beroep op de Koninklijke Marechaussee om Al-Musa de gelegenheid te bieden asiel aan te vragen in de transitzone van Schiphol. De vrees bestond namelijk dat Al-Musa in Syrië gearresteerd en gefolterd zou worden. De Marechaussee gaf geen gehoor aan het verzoek van Amnesty. Al-Musa werd na aankomst in Syrië direct gearresteerd en weken incommunicado vastgehouden. In april 2005 werd hij overgebracht naar een onbekende locatie.

Kamervragen
In antwoord op kamervragen van GroenLinks schreef minister Kamp van Defensie dat de Amerikaanse autoriteiten de transit van Al-Musa nooit
- conform internationale afspraken - hebben aangemeld bij de Marechaussee en de IND. Bij gebrek aan informatie heeft de Marechaussee geen actie ondernomen om Al-Musa de mogelijkheid te geven asiel aan te vragen in de transitzone.

GroenLinks plaatst met terugwerkende kracht vraagtekens bij deze gang van zaken. In het licht van wat er sindsdien bekend is geworden over CIA-vluchten in Nederland, vraagt Kathalijne Buitenweg zich af of de Amerikaanse autoriteiten bewust ervoor gekozen hebben om Nederland niet te informeren over het vervoer van Al-Musa. Dit zou betekenen dat de VS oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van Schiphol als doorvoerhaven.

"Nederland laat de VS hier te gemakkelijk mee wegkomen. De vraag is of de Amerikanen het vaker hebben nagelaten te melden dat mensen via Schiphol uitgezet worden naar een land waar ze mogelijkerwijs het risico lopen te worden gemarteld. Het is nu hoog tijd dat de Nederlandse regering daadwerkelijk actie onderneemt om tot de bodem uit te zoeken of de Amerikaanse autoriteiten en de CIA oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van Nederlandse transitfaciliteiten."

Kathalijne Buitenweg is lid van de tijdelijke commissie van het Europees Parlement die de vermeende illegale activiteiten van de CIA in Europa onderzoekt.

«