Onderzoek SP: Fors tekort stageplaatsen in zorg

SP

Er is een groot tekort aan stageplaatsen in de zorg- en welzijnssector. Er worden steeds vaker studenten geweigerd door opleidingen omdat zij hen geen stageplaats kunnen bieden. Dit blijkt uit onderzoek gehouden door de SP onder regionale opleidingscentra (ROC's). De stageplaatsen zijn voor veel instellingen te duur geworden. Tweede-Kamerlid Agnes Kant bepleit een stagefonds.

Kant noemt de ontwikkeling zeer zorgwekkend. 'Met het oog op de toenemende vraag naar zorg hebben we juist veel meer mensen nodig in de zorg. Veel meer dan zich nu aanmelden. Maar zelf de studenten die zich aanmelden, worden steeds vaker geweigerd omdat er onvoldoende stageplaatsen zijn. We moeten er alles aan doen om meer jongeren te laten kiezen voor werken in de zorg, maar met dit soort drempels maak je het natuurlijk onnodig moeilijk.'

Het tekort aan stageplaatsen komt volgens de ROC's voornamelijk doordat zorginstellingen onvoldoende financiële middelen hebben. Ze kunnen vaak de stagevergoeding niet betalen of personeel vrijmaken voor de begeleiding van stagiaires.

De SP pleit voor een stagefonds waaruit instellingen een bijdrage kunnen krijgen voor de stagevergoeding en de kosten van de begeleiding. Op deze manier worden zorginstellingen gestimuleerd meer stagiaires aan te nemen. Zorg en welzijnsinstellingen moeten worden verplicht een aantal stageplekken te bieden, gekoppeld aan hun totaal aantal formatieplaatsen.
Ook moeten meer leerafdelingen worden opgericht binnen zorginstellingen. Vanuit de opleiding kunnen dan ook docenten mee naar de leerafdeling om een deel van de begeleiding op zich te nemen.

De SP wil voor het Kamerdebat in april een reactie van minister Hoogervorst.

Het onderzoek: www.sp.nl/partij/theorie/standpunten/0603stageplaatsenzorg.pdf

Meer informatie: Agnes Kant, 06 51 26 29 18