Compensatie hoge energieprijs met spaarlampen in Grootegast

Milieu centraal

Huishoudens met een minimum inkomen in Grootegast (Groningen) maken massaal gebruik van het aanbod van de gemeente om met spaarlampen de gestegen energielasten te compenseren. Van de 120 huishoudens bestelden er binnen een week 75 een pakket spaarlampen ter waarde van 45 euro bij de stichting SlimLicht!. De rekening van het pakket gaat naar de gemeente. Het pakket levert een lastenverlichting op van ongeveer 70 euro per jaar aan energiebesparing, gedurende zes jaar achtereen. Een eenmalige investering van 45 euro levert zo maar liefst ruim 400 euro aan koopkracht op.

SlimLicht! blijkt goed aan te slaan in Grootegast. De huishoudens maken massaal gebruik van het aanbod en reageren enthousiast.

We hebben alle huishoudens met een minimum inkomen de gelegenheid gegeven zelf het pakket spaarlampen op maat samen te stellen en te laten leveren door SlimLicht!. De keuze is aan hen en dat wordt gewaardeerd, aldus wethouder van der Sluis.

Eerder pleitte oud minister van milieu en thans voorzitter van Milieu Centraal, Ed Nijpels, voor lastenverlichting door energiebesparing in plaats van een éénmalige gift in euro van de overheid. Meerdere gemeenten zijn inmiddels geïnteresseerd en overwegen de actie van Grootegast over te nemen.

Stichting SlimLicht!
SlimLicht! is een stichting zonder winstoogmerk. Zij heeft als doel om zoveel mogelijk gloeilampen in Nederland te vervangen door spaarlampen. Dit gebeurt via partnerorganisaties zoals scholen, (sport)verenigingen, woningbouwcorporaties en gemeentes. Die organisaties vragen hun achterban om zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Het voordeel daarvan is dat huishoudens energie en dus geld besparen en daarmee direct de broeikasproblematiek bestrijden. Meer informatie over SlimLicht! is te vinden op www.slimlicht.nl. De uitvoering van SlimLicht! is ondergebracht bij Milieu Centraal.