Ingezonden persbericht


EU kiest kant bedrijven bij MVO

Uitgelekt voorstel voor alliantie negeert maatschappelijke organisaties

Amsterdam, 14 maart 2006 - De Europese Commissie werkt in het geheim aan een alliantie met het bedrijfsleven rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). In een deze maand daarvoor aan te nemen EU-voorstel wordt MVO slechts gebruikt als instrument om de concurrentiepositie van Europese bedrijven te verbeteren. Het beperken van negatieve effecten van bedrijfsactiviteiten op de samenleving en het milieu verschuift hiermee naar de achtergrond. Stakeholders als vakbonden en andere maatschappelijke organisaties zijn hierover niet geconsulteerd.

Via haar Europese netwerk kreeg het MVO Platform een kopie in handen van het voorstel dat anderhalf jaar na het Europese Multi-Stakeholder Forum over MVO uitkomt en naar verwachting op 22 maart wordt aangenomen.

In het voorstel wordt gesproken over een te vormen open Europese Alliantie. Deze alliantie moet nieuwe en bestaande MVO-initiatieven stimuleren, die het concurrentievermogen en de duurzaamheid van bedrijven en de markteconomie ten goede komen. Bedrijven worden echter niet verplicht resultaten van deze initiatieven te rapporteren. MVO is hiermee verworden tot een instrument om economische groei te bewerkstelligen in plaats van een antwoord op kwesties als aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

De visie van de Europese Unie op MVO, zoals die naar voren komt in het gelekte document, staat in schril contrast met die van het Multi-Stakeholder Forum over MVO, waarin onder andere gepleit werd voor een integratie van sociale en milieunormen in de implementatie van bedrijfsactiviteiten.

De verschraling van het begrip MVO komt uit de koker van Günter Verheugen, EU Commissaris voor Ondernemingen en Industrie, die met dit nieuwe plan de EU een totaal andere weg in laat slaan. Verheugen: "Oorspronkelijk zagen de plannen van de Commissie er heel anders uit. Het verantwoordelijke departement wilde zogenaamde 'naming-and-shaming' lijsten publiceren en een monitoring systeem opzetten voor de implementatie van MVO-normen. Ik moest dit enthousiasme voor nieuwe regelgeving een halt toeroepen."

"Verheugen heeft het MVO-beleid gekaapt naar zijn werkgelegenheidsagenda. Dit EU-voorstel gaat niet over het verminderen van de impact van bedrijven op het milieu en sociale omstandigheden, maar over hoe bedrijven meer concurrerend en winstgevend kunnen worden." aldus Paul de Clerck van Friends of the Earth Europe.

"Voor de totstandkoming van dit nieuwe beleid heeft Verheugen in het geheim bijeenkomsten met bedrijven georganiseerd, waar andere betrokken partijen als vakbonden en maatschappelijke organisaties van werden uitgesloten. Hiermee gooit Verheugen in feite alle tijd, geld en moeite die in het Multi-Stakeholder Forum zijn gestoken om tot een consensus tussen alle betrokken partijen te komen, overboord." stelt Joris Oldenziel van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Als dit voorstel wordt aangenomen betekent dat een grote tegenslag voor de betrokken maatschappelijke organisaties. In het nieuwe EU-voorstel wordt voorbijgegaan aan veel van de aanbevelingen waar zij zich hard voor hebben gemaakt, zoals ketenaansprakelijkheid, verplichte rapportage en onafhankelijke verificatie.

Extra informatie:

SOMO
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen is een onderzoeks- en adviesbureau dat sinds 1973 onderzoek doet naar de gevolgen van het bedrijfsbeleid van multinationals. SOMO is coördinator van het MVO-platform. Website SOMO: www.somo.nl

MVO-platform
Het MVO-platform, opgericht in 2002, is een netwerk van Nederlandse maatschappelijke organisaties actief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het MVO-platform is mede-oprichter van een nieuwe Europese NGO-coalitie rond MVO. Website MVO-platform: www.mvo-platform.nl

Europese Multi-Stakeholder Forum over MVO
Het Europese Multi-Stakeholder Forum over MVO voorgezeten door de Europese Commissie is in 2002 opgezet met het doel de consensus tussen de verschillende stakeholders te bereiken aangaande MVO en hierin de EU te adviseren.

Eindrapport van het Europese Multi-Stakeholder Forum over MVO (juli 2004) is te vinden op de website van de Europese Commissie: http://forum.europa.eu.int/irc/empl/csr_eu_multi_stakeholder_forum/info/data/en/CSR%20Forum%20final%20report.pdf



Ingezonden persbericht