Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Herbeoordeling WAO: het verhaal achter de cijfers
---

Onlangs is het onderzoeksrapport verschenen van cliëntenorganisaties naar de bevinden van arbeidsongeschikten met de eenmalige herbeoordeling.

Cliëntenorganisaties zijn altijd tegen de eenmalige herbeoordeling op basis van het aSB geweest. Er werd gevreesd voor ernstige en ingrijpende gevolgen voor herbeoordeelden zonder dat het een beter perspectief voor ze zou opleveren en zonder dat het zou leiden tot een hogere arbeidsparticipatie van deze groep.
Die vrees leek te worden bevestigd door talloze signalen van de kant van cliënten. Dat is reden geweest voor diverse (cliënten)organisaties om eigen onderzoek te doen en analyses te maken van registratiegegevens uit hun spreekuren. Via sites, brieven en oproepen in de media werden cliënten verzocht hun bevindingen met de eenmalige herbeoordeling te melden en vragen te beantwoorden.

In het najaar van 2005 is sprake geweest van een gecoördineerde onderzoeksactie, mede op basis van een overeenkomstige vragenlijst. Op initiatief van het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W), en met (financiële) ondersteuning van UWV, werden de bevindingen van cliënten gebundeld en geanalyseerd. De bevindingen zijn deels gebaseerd op een gezamenlijk gehanteerde vragenlijst en deels op gegevens die organisaties met een eigen vragenlijst hebben geïnventariseerd.


* Klik hier voor het onderzoeksrapport (in pdf-formaat)

(Geplaatst: 15 maart 2006)

---