Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2006

Ross opent keuzesite voor verpleging en verzorging 15 maart 2006

Mensen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaan en hun naasten, kunnen de kwaliteit van de instellingen in de toekomst vergelijken. Staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp van VWS opent vandaag de keuzesite Verpleging en Verzorging, een nieuw onderdeel binnen kiesBeter.nl.

Op de site kunnen vanaf vandaag 1350 verpleeg- en verzorgingshuizen met elkaar vergeleken worden. Van ruim 200 instellingen zijn ook kwaliteitsgegevens beschikbaar op basis van onafhankelijke cliëntbeoordelingen. Een mooie start die moet uitmonden in volledige transparantie van de sector, aldus Ross-van Dorp.

Uit recent onderzoek van TNS-Nipo blijkt dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet dat men zelf een verpleeghuis kan kiezen. Tegelijkertijd is 76% van de bevolking van mening dat de kwaliteit van de zorg wel degelijk afhangt van het verpleeghuis waar men terecht komt. Daarmee lijkt de nieuwe keuzesite in een duidelijke behoefte te voorzien.

Toekomstige cliënten en hun familie kunnen op de site zien wat instellingen in hun omgeving te bieden hebben en voor een deel ook hoe ze beoordeeld worden. Op basis van zon 180 kenmerken kunnen zij zoeken naar die zorgaanbieders die aan hun wensen voldoen, en deze met elkaar vergelijken.

Daarnaast hebben ruim 200 best scorende instellingen desgevraagd gegevens uit onafhankelijke kwaliteitstoetsingen beschikbaar gesteld. Door middel van sterren krijgen instellingen op verschillende punten een waardering. Met deze start is een belangrijke stap gezet naar verdere transparantie in de zorg.

Deze zomer zal ook informatie beschikbaar komen over de zorg die mensen thuis ontvangen. Uiteindelijk zal de site alle zorgondernemers bevatten op de terreinen van zorg, wonen en welzijn. Het is ook de bedoeling de gegevens in 2007 uit te breiden met bijvoorbeeld de wachttijden en gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

KiesBeter.nl is een product van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De opdrachtgever is het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De site wordt ontwikkeld in samenwerking met vele andere organisaties in de zorg. Voor de totstandkoming van de keuzesite Verpleging en Verzorging is intensief samengewerkt met Arcares, de brancheorganisatie voor complete ouderenzorg.

Links:
http://www.kiesbeter.nl/, http://www.rivm.nl/, http://www.arcares.nl/ , http://www.nivel.nl/, http://www.lorep.nl/, http://www.npcf.nl/, www .client-en-kwaliteit.nl


Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971